Најпознатије лице ИС створила је Америка!

Једног од команданата Исламске државе (ИС) Абу Омара ел Шишанија за рат су обучили припадници специјалних јединица САД, а од Американаца је добијао новац чак и кад је 2012. отишао у Сирију са својом групом чеченских џихадиста и прешао на страну ИС.

Свијет 21.09.2015 | 15:12
Најпознатије лице ИС створила је Америка!

Омар ел Шишани је, уз Абу Бакра ел Багдадија, је најпрепознатљивије лице ИС. Са специфичном црвеном брадом, он је спреман да позира пред камерама, а истовремено је способан војсковођа који је водио најуспешније походе терориста у Сирији и западном Ираку. Захваљујући њему стигли су на 100 километара од Ирака, пише амерички Бизнис инсајдер.

- Његови успеси нису само резултат урођеног војничког талента. Он је ратовао против Руса прво као чеченски побуњеник, а затим као војник грузијске армије. Од 2006. до 2010. јединицу у којој је био обучавали су амерички специјалци, а он је био најбољи ученик, права звезда - рекао је неименовани грузијски официр.

Како додаје, Батирашвили се посебно доказао у рату у Јужној Осетији. Иако је Русија брзо победила, он и његова јединица су нанели невероватне губитке снагама под контролом Москве, па и ранили команданта 58. руске армије.

Финсирање из Вашингтона

Како наводи амерички портал антиwар.цом, најпроблематичније није то што су Шишанија тренирали амерички командоси, већ што је добијао новац из Вашингтона и кад се борио за ИС.

- Шишани се као део ИС борио уз Слободну сиријску армију, којој је Америка слала новац и оружје, у Менагху. Документа доказују да су се у лето 2013. ИС и ФСА борили заједно, с јединственом командном структуром, уз директну новчану помоћ САД - тврди Бред Хоф.

(Србија Данас)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило

21.09.2015 14:22

Шаљите се људи. То добри американци сигурно никада неби урадили. То су урадили тајни владари из сенке који су давно порпбили Америку, и који сада користе њезину моћ за поробљавање других народа на свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

21.09.2015 15:36

Исил су стрворили амери да оборе Асада као и Бин Ладен кад су ратовали против руса као и УЦК итд. Створе монструма па га пусти да хара и нападнуга увјек ист прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

21.09.2015 21:44

Колумбо ++бемте радознала !

ОДГОВОРИТЕ