Najpoznatije lice IS stvorila je Amerika!

Jednog od komandanata Islamske države (IS) Abu Omara el Šišanija za rat su obučili pripadnici specijalnih jedinica SAD, a od Amerikanaca je dobijao novac čak i kad je 2012. otišao u Siriju sa svojom grupom čečenskih džihadista i prešao na stranu IS.

Svijet 21.09.2015 | 15:12
Najpoznatije lice IS stvorila je Amerika!

Omar el Šišani je, uz Abu Bakra el Bagdadija, je najprepoznatljivije lice IS. Sa specifičnom crvenom bradom, on je spreman da pozira pred kamerama, a istovremeno je sposoban vojskovođa koji je vodio najuspešnije pohode terorista u Siriji i zapadnom Iraku. Zahvaljujući njemu stigli su na 100 kilometara od Iraka, piše američki Biznis insajder.

- Njegovi uspesi nisu samo rezultat urođenog vojničkog talenta. On je ratovao protiv Rusa prvo kao čečenski pobunjenik, a zatim kao vojnik gruzijske armije. Od 2006. do 2010. jedinicu u kojoj je bio obučavali su američki specijalci, a on je bio najbolji učenik, prava zvezda - rekao je neimenovani gruzijski oficir.

Kako dodaje, Batirašvili se posebno dokazao u ratu u Južnoj Osetiji. Iako je Rusija brzo pobedila, on i njegova jedinica su naneli neverovatne gubitke snagama pod kontrolom Moskve, pa i ranili komandanta 58. ruske armije.

Finsiranje iz Vašingtona

Kako navodi američki portal antiwar.com, najproblematičnije nije to što su Šišanija trenirali američki komandosi, već što je dobijao novac iz Vašingtona i kad se borio za IS.

- Šišani se kao deo IS borio uz Slobodnu sirijsku armiju, kojoj je Amerika slala novac i oružje, u Menaghu. Dokumenta dokazuju da su se u leto 2013. IS i FSA borili zajedno, s jedinstvenom komandnom strukturom, uz direktnu novčanu pomoć SAD - tvrdi Bred Hof.

(Srbija Danas)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Михаило

21.09.2015 14:22

Шаљите се људи. То добри американци сигурно никада неби урадили. То су урадили тајни владари из сенке који су давно порпбили Америку, и који сада користе њезину моћ за поробљавање других народа на свијету!

ODGOVORITE
Name

Mali

21.09.2015 15:36

Isil su strvorili ameri da obore Asada kao i Bin Laden kad su ratovali protiv rusa kao i UCK itd. Stvore monstruma pa ga pusti da hara i napadnuga uvjek ist prica

ODGOVORITE
Name

Brle

21.09.2015 21:44

Kolumbo ++bemte radoznala !

ODGOVORITE