Како "ради" породична медицина?

Реформа медицинског сектора у БиХ траје већ више од 15 година, а посебну пажњу добила је породична медицина.

Босна и Херцеговина 20.09.2015 | 18:51
Како "ради" породична медицина?

Велики број грађана сматра како она није успјела или да је у најмању руку непотпуна због проблема као што је неинформисаност пацијената, појава невјероватних гужви и одгода љекарских упутница или рецепата.

Челници бх. удружења породичних љекара дали су свој поглед на проблематику у којој свакако виде одређене недостатке.

"Почеци реформе били су заједничка агенда Републике Српске и ФБиХ још 1999. године када смо почели са увођењем специјализације породичне медицине која би требала бити стуб медицине. Постигнуто је доста тога јер је већина домова здравља у Републици Српској претрпјела позитивне промјене у смислу опремања и стварања бољих услова за рад. Велика средства су уложена у едукацију чланова тима породичне медицине - медицинских сестара и специјалиста у правцу подизања свијести пацијената и подизања компетенције", рекао је за Клиx.ба предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске Драшко Купрешак.

Он каже да је основна идеја реформе опше у породичну медицину, с обзиром на сиромаштво нашег друштва, примијена рационале организације система како би се што ефикасније очувало здравље грађана.

"Ја сам задовољан промјенама, али су наша окечивања била пуно већа па сам с тога реални оптимиста што се тиче наредног периода. Надам се да ћемо кроз приближавање ЕУ добити нову енергију која ће убрзати процесе децентрализације домова здравља, доношења новог концепта уговарања и активирања превентивних програма", објашњава Купрешак.

Челник Удружења сматра како медицина може напредовати само онолико колико и само друштво. Промјена захтјева све активности на свим пољима па и мијењање културе конзумирања здравственог система.

"Пацијенти су слободни да бирају свој тим породичне медицине, могу сами бирати болнице и суверени су у реализацији својих права. Међутим, пацијенти имају и обавезе да унапређују здравствене потенцијале, да прилагоде свој стил живота у односу на своје проблеме", казао је Купрешак.

Што се тиче заказивања прегледа, он тврди да су и ту очекивања била много већа, али сматра да је очигледно потребно вријеме да се пацијенти прилагоде љекарима, али и љекари пацијентима.

"Некада смо и ми грешни и не реагујемо како треба када су у питању рецепти и упутнице. Недопустиво је да пацијенти на рецепт или упутицу чекају више дана. Морамо радити на смањењу стандарда броја пацијената на један тим породичне медицине. Тај је број сада око 1.500 грађана па и до 2.000. Када све сагледамо то је неадекватно јер постоји велик број пацејената са повећаним крвним притиском и дијабетесом који генеришу гужве", закључио је Купрешак.

С друге стране, грађани сматрају како би се проблем требао ријешити повећањем броја здравствених радника. У Босни и Херцеговини тренутно постоји пет катедри за породичну медицину која се служи модерним курикулумом и које воде наши стручњаци.

Према Купрешаковим ријечима, постоји доста проблема, постоји несналажење, али је реформа иза себе оставила тзв. дјечије болести када је у питању функционисање породичне медицине. Оно што Купрешак сматра додатним недостатком јесте што реформа не прати промјене на болничком нивоу гдје постоји велико кашњење.

Са њим се слаже и његов колега из Федерације БиХ, Заим Јатић, предсједник Удуржења љекара породичне медицине ФБиХ.

"Остаје нам да се заврши реформа болничке медицине или секундарне здравствене заштите те начин финансирања који је старомодан. На њега нема утјецај ни квалитет рада ни квантитет рада и све се своди на фиксну плату која је међу најнижима управо у породичној медицини", рекао је Јатић за Клиx.ба.

Према његовом мишљењу, отезање издавања обичног рецепта класична је злоупотреба система, а лијек се крије у реформи финансирања здравственог осигурања.

"Ваше присуство у амбуланти нема никакав утицаја на плату људи који ту раде. То је социјалистички систем – радила, не радила, она или он има своју плату. Да радници који отежу са заказивањем прегледа и издавањем рецепата знају да ви свој новац за здравство можете преусмјерити на други тим, то се не би десило", објашњава Јатић.

Такође, сматра Јатић, такви се проблеми бар у Сарајеву не би требали дешавати због чињенице да су у граду присутни велики капацитети.

"Ујутро у граду почне радити 200 љекара породичне медицине и не смије се десити да вам неко каже да по рецепт дођете за 10 дана или да хитан случај чека. Само у Сарајеву имамо 84 локације за пружање услуга из породичне медицине. Потпуно смо се приближили заједници јер становништво не мора прећи више од 300 метара до свог љекара", казао је Јатић који наглашава да је управо захваљујући реформи здравства, укључујући породичну медицину, успјешно реновирано 80 одсто амбуланти у граду.

Напосљетку, то је један од разлога што је Јатић углавном задовољан промјенама које су се десиле у примарној здравственој заштити.

"Када погледамо све реформе морам бити задовољан. Ми смо паралелно почели са три реформе – породична медицина, болничка медицина и финансирање здравства – и све што се промијенило заправо је само породична медицина и можемо бити поносни јер је то један од највећих подухвата у послијератној БиХ", закључио је Јатић.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Александар Е.

20.09.2015 17:12

А ја нпр као љекар вец годину дана цекам посао. Овдје посао мозете добити само преко везе, код нас у Приједору практицно искљуциво на тај нацин. И ста онда оцекују, запосљавају оне којима и није од рада а нама који би радили не дају прилику, па се онда цуде засто љекари одлазе и засто систем не функционисе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

12.02.2016 15:22

Реформу здравства је сповео фонд само да би они добијали ажуриране податке.Љекар и пацијент нису добили ништа,само компјутер у амбуланти и љекара као административног радника.Умјесто да љекар ради са слушалицама,екг апаратом,ултразвуком он куца и куца.Лично знам породичног љекара који кад дође кући спава да би одморио очи од рачунара.

Name

ПОСАВАЦ

20.09.2015 17:13

Лицно, нисам задовољан.Није тацно да обицни смртник мозе изабрати љекара кога лицно зели. Обицно нас убацују код оних љекара код којих локална елита неце,а правдају се да су зељени доктори пребукирани.Мој љекар ми некоклико година није измјерио ни притисак иако сам срцани болесник и дијабетицар. Куцање рецепата на компјутер је крајњи домет. Остају нам ПРИВАТНИ доктори као алтернатива.Оваква здравствебна политика се одвојила од обицног цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

20.09.2015 17:17

НАПРАВИТЕ АНКЕТУ И ПИТАЈТЕ ГРАЂАНЕ, ЈА ЛИЧНО НИСАМ НИМАЛО ЗАДОВОЉАН И МИСЛИМ ДА ЈЕ ПРЕ БИЛО ПУНО ЈЕДНОСТАВНИЈЕ, САМО СУ ТРЕБАЛИ КАД ДОЂЕШ ДА ДАЈУ БРОЈ И ДА ЧЕКАШ РЕД, БИЛО БИ МАЊЕ ГУЖВЕ, ОВАКО СЕ МОРАМ НАРУЧИВАТИ НА ПРЕГЛЕД КАО ДА ЗНАМ КАД ЋУ СЕ РАЗБОЛИТИ ИЛИ ДА РЕЗЕРВИШЕМ ЈЕДНО ДВА ТРИ ТЕРМИНА ПА НЕДАЈ БОЖЕ АКО НЕКОМ ИЗ КУЋЕ ЗАТРЕБА, НИШТА ОВА ПОРОДИЧНА МЕДИЦИНА ОСИМ ВЕЛУКИХ ГУЖВИ И ПРОБЛЕМА НИЈЕ ДОНИЈЕЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

20.09.2015 17:27

Како хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

20.09.2015 17:43

Имали ли смо прије двадесетак година најбржи и најлакши пут да болесник добије дијагнозу и љекове све за пар сати, ово сада је глупост и само дуга заврзлама за болесне и треба одмах вратити стари начин рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

20.09.2015 19:14

Уопште нисам задовољна

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

20.09.2015 20:47

Најзалосније је сто сте све погресно преписали од запада тј протумацили како вама одговара.Комунистицко-криминалистицки НАОПАКО^!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноудем

21.09.2015 14:37

Засто ви из коморе не санкционисте докторе који су кривицно осудјени имате слуцај у Мркоњиц Граду доктора породицне медицине.

ОДГОВОРИТЕ