Побуна миграната на граници са Словенијом

Како јавља Нова ТВ, на ГП Хармици дошло је до побуне. На све стране чују се повици, скандирање, звиждуци. сви су на ногама. Кажу, доста им је чекања. Такође, након информација да је међу мигрантима налази дијете са оспицама, реговали су и надлежни.

Регион 19.09.2015 | 21:40
Побуна миграната на граници са Словенијом

17:35 Хрватски медији преносе информацију да се међу радницима тамошњег МУП-а проширила  информација како је уочено дијете с осипом који личи на „мале богиње“. Надлежни дежурни епидемиолог за подручје Вуковарско-сријемске жупаније дојаву је одмах провјерио и оповргао да постоји. За претпоставити је да се некоме од лица које су биле у првом контакту с избјеглицама учинило да „осип личи на водене оспице”, наводи се у саопштењу.

15:30 - Нова велика драма одвија се на хрватско-словенској граници, на граничном прелазу Хармица. Словенци су изузетно спори у пропуштању избјеглица, желе евидентирати баш свакога, па се створила велика нервоза.

Породице су, због давања предности проласку жени и дјеци, раздвојене па је настало велико нагуравање. Гранични полицајци су их почели пуштати на капаљку, али стање је напето. Дјеца вриште, жене плачу, мушкарци вичу.

Све је додатно ескалирало у тренутку када је телевизијски сниматељ агенције АП, иначе Американац, са словенске стране пришао полицијском кордону и пробио га како би ушао међу избјеглице. Полицајци су га на мјесту оборили, свладали, двојица су легла на њега и, уз његове гласне јауке, ухапсили га и одвели у полицијске просторије.

Министарсво унутрашњих послова објавило је нове бројке о избјеглицама у Хрватској.

До 11 сати у суботу ушло је 20.737 миграната. Прилиев миграната и даље је на подручју ПП Товарник гдје се тренутно налази нешто више од 2500 особа.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић затражила је помоћ Европске уније у рјешавању избјегличке кризе у којој се Хрватска нашла.

Изјавила је да Хрватска мора бити реалистична када је ријеч о властитим способностима у ситуацији у којој хиљаде људи прелазе границу бјежећи од конфликата на Блиском истоку и у Африци.

Премијер Зоран Милановић оштро се успротивио идеји коју је у неколико наврата износила предсједница Републике о слању војске на границу.

'То би значило убијање људи', нагласио је он.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

израел

19.09.2015 22:15

Послије свега видјеног многи тек сад разумију засто Израел реагује како смо гледали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сизиф

20.09.2015 07:00

Чуј молим те незадовољни па се нагуравају са полицијом.Па ја сам згрожен чињеницом шта ти људи дају себи за право.Крећу се по наводно уређеним земљама без икаквих докумената,хоће да путују гдје им је воља,бацају храну и воду и сл.Једини правилан начин рјешавања њихове безбједности је вратити их у прву њима сусједну државу гдје нема ратне опасности.Ово је измакло контроли јер се ради о људима који су економски мигранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

20.09.2015 07:52

угледајте се на србију. хрвати кукају после три дана. хрвати срам вас било. ово све говори како сте лос народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ср.бх

20.09.2015 11:49

Иди тамо на лице мјеста пасе увјери... Онај ко је у невољи остаје и узима гдје му се нуди.. Ста они мисле у Њемацкој их цека хотел са ***** Све вратит одакле су досли.. То су сви будуци Атентатории саљу се еxтра да праве нереде...А Њемацка је изабрана зато сто мисле да је одговорна за то стање доле...Помоц им треба ал доле а овдје..