ЕП, видео-најава: Србија - Литванија, класик за Рио!

Годинама две репрезентације велике традиције нису одиграле значајан меч какав ће заиграти у петак. Улог је велики, као и често кроз њихову међусобну историју. Присетите се тих дуела.

Кошарка 18.09.2015 | 00:00
ЕП, видео-најава: Србија - Литванија, класик за Рио!

Емоције које је у Србији овог лета пробудило сећање на 1995. и Атину савршено показују колики је и данас значај тог злата и колико је тријумф над Литванијом у том финалу остао урезан у памћење нације.

Селектор Саша Ђорђевић убацио је 41 поен, Предраг Саша Даниловић закуцао је преко Арвидаса Сабониса, Литванци су хтели да напусте терен, па су их Владе Дивац и Ђорђевић задржали... Све је предобро познато и никад неће бити заборављено.

Ове недеље, време је за писање нове странице међусобне историје.

Репрезентације поносне на своју традицију, трофејну историју и "тежину" дреса, среће се у петак у 21.00 час у Лилу и даће име другог финалисте Еуробаскета. Први пар је Француска - Шпанија.

"Србија је вероватно један од најбољих тимова на турниру. Показали су да су једни од фаворита на такмичењу, али морамо да покушамо да дамо све од себе", рекао је Реналдас Сеибутис после пласмана Литваније у полуфинале, тријумфом у продужетку против Италијана.

Посматрано кроз период од распада државне заједнице Србије и Црне Горе, то ће бити четврти међусобни меч ове две репрезентације. Без дилеме, најважнији у овој деценији.

Овако су изгледали сусрети против Литванаца, одиграни од фамозног финала у Атини и утакмице у групној фази истог турнира, у којој је Југославија победила 70:61.

1996. Полуфинале Олимпијских игара у Атланти

После Атине, наше две селекције среле су се већ наредног лета, на Олимпијским играма у Атланти, у полуфиналу. Меч је са трибина гледало 34.000 гледалаца. Даниловић је убацио 19 поена, Ђорђевић 16, Дивац сабрао осам скокова... Југославија је победила 66:58 и прошла у финале, где је наишла на недодирљивог домаћина и изгубила 69:95 без повређеног Зорана Савића.

1997. Четвртфинале Европског првенства у Шпанији

Велико ривалство грађено је и следеће године, на Еуробаскету у Шпанији, који је завршен када је Ђорђевић подигао трофеј првака Европе. Овај сусрет са Литванцима догодио се у четвртфиналу и "плави" су славили 75:60, са 21 поеном Предрага Даниловића, 12 Миленка Топића (8 ск) и 11 Саше Обрадовића.

Тријумф у том дуелу отворио је пут Југославији ка титули, коју је освојила победама над Грчком (88:80), па Италијом (61:49).

2000. Четвртфинале ОИ у Сиднеју

Нажалост, наша сјајна генерација завршила је поход на олимпијско злато у Аустралији у четвртфиналу, изгубивши од Литваније (потом бронзане) 63:76.

Без Дивца и Ђорђевића (повукли се), на челу са капитеном Даниловићем и носиоцима "за 21. век" Дејаном Бодирогом (14 п) и Предрагом Стојаковићем (20), селекција СР Југославије доживела је први пораз од Литванаца и стала у сиднејском четвртфиналу.

На другој страни, Литванце су водили Јасикевичијус са 18 поена и Гинтарас Еиникис са 26.

2003. Европско првенство у Шведској

Прва прилика за реванш за пораз на Играма, али и нови пораз.

"Плави" су убедљиво изгубили у четвртфиналу (82:98).

Литванци су потом освојили то Европско првенство, што им је једино злато од распада Совјетског савеза.

После овог меча, наредни дуел некада љућих ривала чекао се шест година.

2009. Европско првенство у Пољској

Милош Теодосић убацио је 20 поена, уз 12 асистенција, за убедљив тријумф нових "орлова" у другој фази Еуробаскета 2009 - 89:79. Немања Бјелица сакупио је 8 скокова и помогао плејмејкеру да обори на плећа Литванце, предвођене Јонасом Мачиулисом (20 п). Сва тројица ће и у петак бити на паркету.

"Орлови" су у тој утакмици у Лођу "преломили" противника убацивши чак СЕДАМ тројки у последњих пет минута. Три је погодио Новица Величковић (16 п), а по једну Теодосић, Бјелица и Миленко Тепић. Значајну улогу у тријумфу имао је и Ненад Крстић (16 п).

Меч са Литванијом био је успутна станица ка освајању сребра.

2010. Светско првенство у Турској

Ново лето и нови судар великих противника. Овог пута састали су се у мечу за треће место, у којем су "орлови" Душана Ивковића остали без медаље (88:99). Наступили су физички и емотивно исцрпљени полуфиналним поразом од Турске и судијском крађом у том мечу.

Величковић је предводио "орлове" са 18 поена, али је то било недовољно да се одговори на блиставу ролу Линаса Клеизе, који је завршио меч са 33 поена и седам скокова. Двоцифрени учинак у нашем тиму имали су још и Марко Кешељ (12) и Душко Савановић (10).

На другој страни, за Литванију су и тог дана наступили Сеибутис, Калниетис, Мачиулис...

2011. Европско првенство у Литванији

У првој рунди друге фазе такмичења, "орлови" су били немоћни пред непрестаним погоцима Литванаца са свих позиција - 90:100. У првом полувремену, Литванци су шутирали тројке 7/10, а из игре феноменалних 15/22!

Јонас Валанчунас био је најбољи међу домаћима, са 18 поена и 5 скокова. Тео је, на другој страни, постигао два поена мање.

Пораз није много болео, јер је доживљен пре дана расплета. Ипак, то лето смо брзо заборавили. Наш тим је стао у четвртфиналу, изгубивши од Русије, а затим је био поражен и у мечу за седмо место против Словеније (68:72), када је већ било јасно да ни 2012. нећемо видети Олимпијске игре.

2013. Европско првенство у Словенији

И ова утакмица одиграна је далеко пре мечева одлуке, већ у првом колу. Ипак, победа 63:56 била је јако слатка и немерљиво значајна за самопоуздање.

Ненад Крстић демонстрирао је класу у Јесеницама и срушио фаворита из Литваније, убацивши 20 поена уз 9 скокова. Из те екипе, у петак ће против Литванаца заиграти још и Немања Недовић (убацио 14 п), Богдан Богдановић (5), Немања Бјелица (13, 8 ск), Стефан Марковић (2) и Никола Калинић.

Калниетис је у тој утакмици постигао 17 поена и био један од лидера тима који је потом догурао и до финала, у којем је изгубио од Француске.

Дакле, дуго се наша и литванска селекција нису спремале за меч који носи тежину као ово полуфинале Еуробаскета. Ривалитет је деведесетих несумњиво био жешћи, мада се и сада може закључити да нам Литванци дугују бар за медаљу из Истанбула.

Састајали смо се на последња четири Еуробаскета,

Улог у наведеним дуелима дуго није био већи. Ко победи, директно ће се пласирати у Рио.

Србија - Литванија, петак, 21.00 час.

Коментари / 0

Оставите коментар