EP, video-najava: Srbija - Litvanija, klasik za Rio!

Godinama dve reprezentacije velike tradicije nisu odigrale značajan meč kakav će zaigrati u petak. Ulog je veliki, kao i često kroz njihovu međusobnu istoriju. Prisetite se tih duela.

Košarka 18.09.2015 | 00:00
EP, video-najava: Srbija - Litvanija, klasik za Rio!

Emocije koje je u Srbiji ovog leta probudilo sećanje na 1995. i Atinu savršeno pokazuju koliki je i danas značaj tog zlata i koliko je trijumf nad Litvanijom u tom finalu ostao urezan u pamćenje nacije.

Selektor Saša Đorđević ubacio je 41 poen, Predrag Saša Danilović zakucao je preko Arvidasa Sabonisa, Litvanci su hteli da napuste teren, pa su ih Vlade Divac i Đorđević zadržali... Sve je predobro poznato i nikad neće biti zaboravljeno.

Ove nedelje, vreme je za pisanje nove stranice međusobne istorije.

Reprezentacije ponosne na svoju tradiciju, trofejnu istoriju i "težinu" dresa, sreće se u petak u 21.00 čas u Lilu i daće ime drugog finaliste Eurobasketa. Prvi par je Francuska - Španija.

"Srbija je verovatno jedan od najboljih timova na turniru. Pokazali su da su jedni od favorita na takmičenju, ali moramo da pokušamo da damo sve od sebe", rekao je Renaldas Seibutis posle plasmana Litvanije u polufinale, trijumfom u produžetku protiv Italijana.

Posmatrano kroz period od raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, to će biti četvrti međusobni meč ove dve reprezentacije. Bez dileme, najvažniji u ovoj deceniji.

Ovako su izgledali susreti protiv Litvanaca, odigrani od famoznog finala u Atini i utakmice u grupnoj fazi istog turnira, u kojoj je Jugoslavija pobedila 70:61.

1996. Polufinale Olimpijskih igara u Atlanti

Posle Atine, naše dve selekcije srele su se već narednog leta, na Olimpijskim igrama u Atlanti, u polufinalu. Meč je sa tribina gledalo 34.000 gledalaca. Danilović je ubacio 19 poena, Đorđević 16, Divac sabrao osam skokova... Jugoslavija je pobedila 66:58 i prošla u finale, gde je naišla na nedodirljivog domaćina i izgubila 69:95 bez povređenog Zorana Savića.

1997. Četvrtfinale Evropskog prvenstva u Španiji

Veliko rivalstvo građeno je i sledeće godine, na Eurobasketu u Španiji, koji je završen kada je Đorđević podigao trofej prvaka Evrope. Ovaj susret sa Litvancima dogodio se u četvrtfinalu i "plavi" su slavili 75:60, sa 21 poenom Predraga Danilovića, 12 Milenka Topića (8 sk) i 11 Saše Obradovića.

Trijumf u tom duelu otvorio je put Jugoslaviji ka tituli, koju je osvojila pobedama nad Grčkom (88:80), pa Italijom (61:49).

2000. Četvrtfinale OI u Sidneju

Nažalost, naša sjajna generacija završila je pohod na olimpijsko zlato u Australiji u četvrtfinalu, izgubivši od Litvanije (potom bronzane) 63:76.

Bez Divca i Đorđevića (povukli se), na čelu sa kapitenom Danilovićem i nosiocima "za 21. vek" Dejanom Bodirogom (14 p) i Predragom Stojakovićem (20), selekcija SR Jugoslavije doživela je prvi poraz od Litvanaca i stala u sidnejskom četvrtfinalu.

Na drugoj strani, Litvance su vodili Jasikevičijus sa 18 poena i Gintaras Einikis sa 26.

2003. Evropsko prvenstvo u Švedskoj

Prva prilika za revanš za poraz na Igrama, ali i novi poraz.

"Plavi" su ubedljivo izgubili u četvrtfinalu (82:98).

Litvanci su potom osvojili to Evropsko prvenstvo, što im je jedino zlato od raspada Sovjetskog saveza.

Posle ovog meča, naredni duel nekada ljućih rivala čekao se šest godina.

2009. Evropsko prvenstvo u Poljskoj

Miloš Teodosić ubacio je 20 poena, uz 12 asistencija, za ubedljiv trijumf novih "orlova" u drugoj fazi Eurobasketa 2009 - 89:79. Nemanja Bjelica sakupio je 8 skokova i pomogao plejmejkeru da obori na pleća Litvance, predvođene Jonasom Mačiulisom (20 p). Sva trojica će i u petak biti na parketu.

"Orlovi" su u toj utakmici u Lođu "prelomili" protivnika ubacivši čak SEDAM trojki u poslednjih pet minuta. Tri je pogodio Novica Veličković (16 p), a po jednu Teodosić, Bjelica i Milenko Tepić. Značajnu ulogu u trijumfu imao je i Nenad Krstić (16 p).

Meč sa Litvanijom bio je usputna stanica ka osvajanju srebra.

2010. Svetsko prvenstvo u Turskoj

Novo leto i novi sudar velikih protivnika. Ovog puta sastali su se u meču za treće mesto, u kojem su "orlovi" Dušana Ivkovića ostali bez medalje (88:99). Nastupili su fizički i emotivno iscrpljeni polufinalnim porazom od Turske i sudijskom krađom u tom meču.

Veličković je predvodio "orlove" sa 18 poena, ali je to bilo nedovoljno da se odgovori na blistavu rolu Linasa Kleize, koji je završio meč sa 33 poena i sedam skokova. Dvocifreni učinak u našem timu imali su još i Marko Kešelj (12) i Duško Savanović (10).

Na drugoj strani, za Litvaniju su i tog dana nastupili Seibutis, Kalnietis, Mačiulis...

2011. Evropsko prvenstvo u Litvaniji

U prvoj rundi druge faze takmičenja, "orlovi" su bili nemoćni pred neprestanim pogocima Litvanaca sa svih pozicija - 90:100. U prvom poluvremenu, Litvanci su šutirali trojke 7/10, a iz igre fenomenalnih 15/22!

Jonas Valančunas bio je najbolji među domaćima, sa 18 poena i 5 skokova. Teo je, na drugoj strani, postigao dva poena manje.

Poraz nije mnogo boleo, jer je doživljen pre dana raspleta. Ipak, to leto smo brzo zaboravili. Naš tim je stao u četvrtfinalu, izgubivši od Rusije, a zatim je bio poražen i u meču za sedmo mesto protiv Slovenije (68:72), kada je već bilo jasno da ni 2012. nećemo videti Olimpijske igre.

2013. Evropsko prvenstvo u Sloveniji

I ova utakmica odigrana je daleko pre mečeva odluke, već u prvom kolu. Ipak, pobeda 63:56 bila je jako slatka i nemerljivo značajna za samopouzdanje.

Nenad Krstić demonstrirao je klasu u Jesenicama i srušio favorita iz Litvanije, ubacivši 20 poena uz 9 skokova. Iz te ekipe, u petak će protiv Litvanaca zaigrati još i Nemanja Nedović (ubacio 14 p), Bogdan Bogdanović (5), Nemanja Bjelica (13, 8 sk), Stefan Marković (2) i Nikola Kalinić.

Kalnietis je u toj utakmici postigao 17 poena i bio jedan od lidera tima koji je potom dogurao i do finala, u kojem je izgubio od Francuske.

Dakle, dugo se naša i litvanska selekcija nisu spremale za meč koji nosi težinu kao ovo polufinale Eurobasketa. Rivalitet je devedesetih nesumnjivo bio žešći, mada se i sada može zaključiti da nam Litvanci duguju bar za medalju iz Istanbula.

Sastajali smo se na poslednja četiri Eurobasketa,

Ulog u navedenim duelima dugo nije bio veći. Ko pobedi, direktno će se plasirati u Rio.

Srbija - Litvanija, petak, 21.00 čas.

Komentari / 0

Ostavite komentar