За годину дана дуплирали армију

И поред економских проблема, Кијев значајно повећао број војника. Запад није дао наоружање због страха од руских шпијуна.

Свијет 15.09.2015 | 14:35
За годину дана дуплирали армију

Украјинска армија је у протеклој години бројчано порасла два пута. Генерал Степан Полторак, министар одбране, каже да сада војска има око 280.000 војника и официра, а само пре годину дана било их је 149.000.

Без обзира на проблеме које имамо са финансирањем војске, што се одражава чак и на њену исхрану, уверен сам да ћемо изградити моћну војску за понос и да ће нас због тога уважавати и друге земље - изјавио је Полторак, који је напоменуо да се нова мобилизација неће спроводити јер сада Украјина за тим нема потребе.

 У зони антитерористичке операције у Донбасу налази се довољан број војника и официра који могу да контролишу садашњу ситуацију.

Министар одбране Украјине најавио је да ће ако се идуће године поправи финансијска ситуација бити повећан број професионалних војника.

Изјава украјинског министра долази непосредно по саопштењу председника државе Петра Порошенка да запад својевремено није хтео ни да прода ни да поклони своје модерно наоружање Кијеву.

Два су главна разлога зашто нам Европа и САД нису дали оружје. Прво, они су оценили да наша армија није ефикасна и друго, да је пуна руских шпијуна - изјавио је Порошенко.

Рекли су ми: ви немате армију, а ако вам и дамо оружје оно ће брзо да заврши код Руса јер вам је војска пуна њихових агената.

Порошенко тврди да је сада ситуација сасвим другачија, а у то се уклапа и изјава министра Полторака. Уосталом, средином јула украјински амбасадор у САД Валериј Чалиј је казао да Кијев сада добија оружје од десетак западних земаља, не прецизирајући од којих.

Али што се тиче трупа, ту став НАТО није промењен. Заменик генералног секретара НАТО за политичка питања Џејмс Апатурај је казао да се уопште не разматра могућност да се шаље војска у Украјину.

НАТО је спреман да помогне Украјини да она оспособи своју армију, али не и да шаље своје војнике да гину.

Извор: Новости

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Освит

15.09.2015 12:46

Гомилање орузја интезивно последњих годину дана знаци само једно да це Украјина покусати рјесити сукоб на истоку земље војним путем.Уколико то покуса ризкује да додатно изгуби заледе Крима и дефинитивно подјели Украјину на два дјела.Без дијалога са Русијом Украјина има врло мале сансе да достојанствено изаде из овог сукоба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

707

15.09.2015 21:31

То и јесте био циљ Русије...треба нахранити оволику војску и ни сами немају шта да једу...економски колапс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

15.09.2015 22:45

Строге будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.09.2015 11:19

Како им војска неће бити пуна руских шпиуна када су 40%Украјинаца хватали по улици и регрутовали на силу.

ОДГОВОРИТЕ