Za godinu dana duplirali armiju

I pored ekonomskih problema, Kijev značajno povećao broj vojnika. Zapad nije dao naoružanje zbog straha od ruskih špijuna.

Svijet 15.09.2015 | 14:35
Za godinu dana duplirali armiju

Ukrajinska armija je u protekloj godini brojčano porasla dva puta. General Stepan Poltorak, ministar odbrane, kaže da sada vojska ima oko 280.000 vojnika i oficira, a samo pre godinu dana bilo ih je 149.000.

Bez obzira na probleme koje imamo sa finansiranjem vojske, što se odražava čak i na njenu ishranu, uveren sam da ćemo izgraditi moćnu vojsku za ponos i da će nas zbog toga uvažavati i druge zemlje - izjavio je Poltorak, koji je napomenuo da se nova mobilizacija neće sprovoditi jer sada Ukrajina za tim nema potrebe.

 U zoni antiterorističke operacije u Donbasu nalazi se dovoljan broj vojnika i oficira koji mogu da kontrolišu sadašnju situaciju.

Ministar odbrane Ukrajine najavio je da će ako se iduće godine popravi finansijska situacija biti povećan broj profesionalnih vojnika.

Izjava ukrajinskog ministra dolazi neposredno po saopštenju predsednika države Petra Porošenka da zapad svojevremeno nije hteo ni da proda ni da pokloni svoje moderno naoružanje Kijevu.

Dva su glavna razloga zašto nam Evropa i SAD nisu dali oružje. Prvo, oni su ocenili da naša armija nije efikasna i drugo, da je puna ruskih špijuna - izjavio je Porošenko.

Rekli su mi: vi nemate armiju, a ako vam i damo oružje ono će brzo da završi kod Rusa jer vam je vojska puna njihovih agenata.

Porošenko tvrdi da je sada situacija sasvim drugačija, a u to se uklapa i izjava ministra Poltoraka. Uostalom, sredinom jula ukrajinski ambasador u SAD Valerij Čalij je kazao da Kijev sada dobija oružje od desetak zapadnih zemalja, ne precizirajući od kojih.

Ali što se tiče trupa, tu stav NATO nije promenjen. Zamenik generalnog sekretara NATO za politička pitanja Džejms Apaturaj je kazao da se uopšte ne razmatra mogućnost da se šalje vojska u Ukrajinu.

NATO je spreman da pomogne Ukrajini da ona osposobi svoju armiju, ali ne i da šalje svoje vojnike da ginu.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Osvit

15.09.2015 12:46

Gomilanje oruzja intezivno poslednjih godinu dana znaci samo jedno da ce Ukrajina pokusati rjesiti sukob na istoku zemlje vojnim putem.Ukoliko to pokusa rizkuje da dodatno izgubi zalede Krima i definitivno podjeli Ukrajinu na dva djela.Bez dijaloga sa Rusijom Ukrajina ima vrlo male sanse da dostojanstveno izade iz ovog sukoba.

ODGOVORITE
Name

707

15.09.2015 21:31

To i jeste bio cilj Rusije...treba nahraniti ovoliku vojsku i ni sami nemaju šta da jedu...ekonomski kolaps

ODGOVORITE
Name

Krajina

15.09.2015 22:45

Stroge budale.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

16.09.2015 11:19

Kako im vojska neće biti puna ruskih špiuna kada su 40%Ukrajinaca hvatali po ulici i regrutovali na silu.

ODGOVORITE