"Шарли ебдо" поново шокирао јавност

Француски магазин “Шарли ебдо” објавио је низ карикатура које су, наводно, расистичке, шире мржњу и исмевају смрт сиријског дечака Ајлана Курдија, због чега би могао да одговара пред судом.

Свијет 15.09.2015 | 12:55
"Шарли ебдо" поново шокирао јавност

Утопљени трогодишњак постао је симбол избегличке кризе након што су објављене потресне фотографије његовог беживотног тела избаченог на обалу Турске.

У најновијем броју сатиричног француског магазина објављене су карикатуре које су изазвале гнев јавности.

На једној је приказан мртав дечак како лежи на песку, уз текст: “Тако близу циља”. Изнад њега је реклама за ресторан “Мекдоналдс” и текст: “Два дечја оброка по цени једног”.

На другој карикатури мртво дете приказано поред наранџастог диносауруса Казимира, уз текст: “Добро дошли на Дечје острво”.

Објављена је и карикатура у којој се Ајланова вера извргава руглу. На њој је приказан лик који подсећа на Исуса Христа и дечак чије ноге вире из воде. Карикатура је пропраћена следећим текстом: “Доказ да је Европа хришћанска”.
“Хришћани ходају по води”. “Муслиманска деца се даве”.

Цртежи су објављени девет месеци након што су џихадисти убили девет особа у околини редакције “Шарли Ебдоа” у знак освете због серије карикатура у којима је лист исмевао пророка Мухамеда.

Милиони људи широм света, укључујући и политичаре и познате личности, тада су се ујединили под слоганом “Ја сам Шарли”, који преноси поруку слободе говора.

Адвокат Питер Херберт, шеф Удружења црних адвоката и бивши потпредсендик Управе Метрополитенске полиције, један је од многих који су оценили да је “Шарли Ебдо” превршио меру.

“Шарли Ебдо’ је чисто расистичка, ксенофобична и идеолошки пропала публикација која одражава морално пропадање Француске”, написао је он на Твитеру.

“Удружење црних адвоката размотриће могућност покретања поступка пред Међународном кривичном суду због овог подстицања мржње и прогона”, рекао је он.

И други корисници друштвених мрежа изразили су критику на рачун “одвратних карикатура”, док су неки написали да је ово пример који доказује да “Ебдо” напада “немоћне”, а не “моћне”.

Браниоци “Ебдоових” карикатура - међу којима је и цртеж црног политичара у лику мајмуна - тврде да се они служе расним и верским стереотипима са циљем да их извргну руглу.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Брада

15.09.2015 11:04

Ово јесте одвратно али овај Хебдо је сатирицки и комерцијални цасопис па публицитет добијају на разне нацине од којих су многи фуј. Елем, иако је позадина прице грозна ово је итекако добра спрдацина са лицемјерном Европом и МцДоналдсом као представником глобалне масинерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

15.09.2015 11:27

Ови су ретарди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

луткар

15.09.2015 12:34

Медју избјеглицама је маса терориста. То је чињеница. Можда Шарли Ебдо хоће да каже да радикални исламисти не бирају начина да остваре своје циљеве, односно спремни су жртвовати и малу дјечицу да остваре свој циљ односно поробе Европу на начин да је преплаве својим становништвом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

15.09.2015 14:08

Не могу да схватим колико си задпјен неци....Мислим и тацно је да и ти не знас са цим....

Name

Ре: луткар

15.09.2015 14:21

Који си ти болесник.

Name

Роки

15.09.2015 22:10

стварно си ретардирани

Name

Правда

15.09.2015 18:01

Па цемо се цудити ста раде терористи! Изазивају па после плацу.Ја да сам отац обог дјетета(без обзира сто пису да је он био директни кријумцар)ја бих отисао у редакцију и дигао све у зрак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.09.2015 18:36

Исто, и барем пола оних који их подрзавају...