"Šarli ebdo" ponovo šokirao javnost

Francuski magazin “Šarli ebdo” objavio je niz karikatura koje su, navodno, rasističke, šire mržnju i ismevaju smrt sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, zbog čega bi mogao da odgovara pred sudom.

Svijet 15.09.2015 | 12:55
"Šarli ebdo" ponovo šokirao javnost

Utopljeni trogodišnjak postao je simbol izbegličke krize nakon što su objavljene potresne fotografije njegovog beživotnog tela izbačenog na obalu Turske.

U najnovijem broju satiričnog francuskog magazina objavljene su karikature koje su izazvale gnev javnosti.

Na jednoj je prikazan mrtav dečak kako leži na pesku, uz tekst: “Tako blizu cilja”. Iznad njega je reklama za restoran “Mekdonalds” i tekst: “Dva dečja obroka po ceni jednog”.

Na drugoj karikaturi mrtvo dete prikazano pored narandžastog dinosaurusa Kazimira, uz tekst: “Dobro došli na Dečje ostrvo”.

Objavljena je i karikatura u kojoj se Ajlanova vera izvrgava ruglu. Na njoj je prikazan lik koji podseća na Isusa Hrista i dečak čije noge vire iz vode. Karikatura je propraćena sledećim tekstom: “Dokaz da je Evropa hrišćanska”.
“Hrišćani hodaju po vodi”. “Muslimanska deca se dave”.

Crteži su objavljeni devet meseci nakon što su džihadisti ubili devet osoba u okolini redakcije “Šarli Ebdoa” u znak osvete zbog serije karikatura u kojima je list ismevao proroka Muhameda.

Milioni ljudi širom sveta, uključujući i političare i poznate ličnosti, tada su se ujedinili pod sloganom “Ja sam Šarli”, koji prenosi poruku slobode govora.

Advokat Piter Herbert, šef Udruženja crnih advokata i bivši potpredsendik Uprave Metropolitenske policije, jedan je od mnogih koji su ocenili da je “Šarli Ebdo” prevršio meru.

“Šarli Ebdo’ je čisto rasistička, ksenofobična i ideološki propala publikacija koja odražava moralno propadanje Francuske”, napisao je on na Tviteru.

“Udruženje crnih advokata razmotriće mogućnost pokretanja postupka pred Međunarodnom krivičnom sudu zbog ovog podsticanja mržnje i progona”, rekao je on.

I drugi korisnici društvenih mreža izrazili su kritiku na račun “odvratnih karikatura”, dok su neki napisali da je ovo primer koji dokazuje da “Ebdo” napada “nemoćne”, a ne “moćne”.

Branioci “Ebdoovih” karikatura - među kojima je i crtež crnog političara u liku majmuna - tvrde da se oni služe rasnim i verskim stereotipima sa ciljem da ih izvrgnu ruglu.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Brada

15.09.2015 11:04

Ovo jeste odvratno ali ovaj Hebdo je satiricki i komercijalni casopis pa publicitet dobijaju na razne nacine od kojih su mnogi fuj. Elem, iako je pozadina price grozna ovo je itekako dobra sprdacina sa licemjernom Evropom i McDonaldsom kao predstavnikom globalne masinerije.

ODGOVORITE
Name

Dr.

15.09.2015 11:27

Ovi su retardi...

ODGOVORITE
Name

lutkar

15.09.2015 12:34

Medju izbjeglicama je masa terorista. To je činjenica. Možda Šarli Ebdo hoće da kaže da radikalni islamisti ne biraju načina da ostvare svoje ciljeve, odnosno spremni su žrtvovati i malu dječicu da ostvare svoj cilj odnosno porobe Evropu na način da je preplave svojim stanovništvom.

ODGOVORITE
Name

sudex

15.09.2015 14:08

Ne mogu da shvatim koliko si zadpjen neci....Mislim i tacno je da i ti ne znas sa cim....

Name

Re: lutkar

15.09.2015 14:21

Koji si ti bolesnik.

Name

Roki

15.09.2015 22:10

stvarno si retardirani

Name

Pravda

15.09.2015 18:01

Pa cemo se cuditi sta rade teroristi! Izazivaju pa posle placu.Ja da sam otac obog djeteta(bez obzira sto pisu da je on bio direktni krijumcar)ja bih otisao u redakciju i digao sve u zrak.

ODGOVORITE
Name

Ja

15.09.2015 18:36

Isto, i barem pola onih koji ih podrzavaju...