Риба ублажава симптоме депресије

Ако исхрану обогатите порцијом рибе дневно, могли бисте спречити нападе депресије, кажу истраживачи.

Здравље 14.09.2015 | 13:30
Риба ублажава симптоме депресије

Они су испитали више од 150.000 људи и открили да исхрана богата рибом смањује ризик од депресије за око 17 одсто. Код мушкараца је проценат био чак и већи – двадесетак.

Студије су показале да омега 3 масне киселине које се природно налазе у маснијим врстама рибе утичу на производњу допамина и серотонина, чији се недостатак повезује са депресијом.

“Конзумација рибе може бити корисна у примарној превенцији депресије, али је потребно још студија како би се та повезаност могла приписати тачно одређеним врстама рибе”, каже вођа студије професор Донгфенг Занг са Универзитета Ћингдао у Шнадунгу у Кини.

Истраживачи су испитали податке добијене у више европских студија између 2001. и 2014.

Аутори кажу да депресију вероватно спречавају квалитетни протеини, витамини и минерали који се налазе у риби, као и да је унос ове намирнице можда показатељ здравије исхране у целини, која се и раније повезивала са мањим ризиком од депресије.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

то је о.к.

15.09.2015 20:13

Мој отац хоце кобасице и цварка. Данас сам се намуцила да надјем то. Цварци су јако скупи али сам му узела пола килограма. Е, сад казе да су тврди. Како дати цварке старим који имају проблеме са гутањем.

ОДГОВОРИТЕ