Riba ublažava simptome depresije

Ako ishranu obogatite porcijom ribe dnevno, mogli biste sprečiti napade depresije, kažu istraživači.

Zdravlje 14.09.2015 | 13:30
Riba ublažava simptome depresije

Oni su ispitali više od 150.000 ljudi i otkrili da ishrana bogata ribom smanjuje rizik od depresije za oko 17 odsto. Kod muškaraca je procenat bio čak i veći – dvadesetak.

Studije su pokazale da omega 3 masne kiseline koje se prirodno nalaze u masnijim vrstama ribe utiču na proizvodnju dopamina i serotonina, čiji se nedostatak povezuje sa depresijom.

“Konzumacija ribe može biti korisna u primarnoj prevenciji depresije, ali je potrebno još studija kako bi se ta povezanost mogla pripisati tačno određenim vrstama ribe”, kaže vođa studije profesor Dongfeng Zang sa Univerziteta Ćingdao u Šnadungu u Kini.

Istraživači su ispitali podatke dobijene u više evropskih studija između 2001. i 2014.

Autori kažu da depresiju verovatno sprečavaju kvalitetni proteini, vitamini i minerali koji se nalaze u ribi, kao i da je unos ove namirnice možda pokazatelj zdravije ishrane u celini, koja se i ranije povezivala sa manjim rizikom od depresije.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

to je o.k.

15.09.2015 20:13

Moj otac hoce kobasice i cvarka. Danas sam se namucila da nadjem to. Cvarci su jako skupi ali sam mu uzela pola kilograma. E, sad kaze da su tvrdi. Kako dati cvarke starim koji imaju probleme sa gutanjem.

ODGOVORITE