Хофман: "Исламска држава побјеђује"

Брус Хофман - директор Центра за безбедносне студије Универзитета Џорџтаун и стручни саветник Центра за борбу против тероризма на америчкој Војној академији - наводи да је "време да признамо да је наш одговор на тзв. Исламску државу био ужасан промашај.

Свијет 14.09.2015 | 11:10
Хофман: "Исламска држава побјеђује"

На десетогодишњицу напада на Њујорк и Вашингтон чинило се да је тероризам на коленима, а данас, четири година касније, време је да се призна да терористи, или бар један посебан огранак, побеђују, објавио је данас Политико.

У тексту под насловом "Исламска држава побеђује", Брус Хофман - директор Центра за безбедносне студије Универзитета Џорџтаун и стручни саветник Центра за борбу против тероризма на америчкој Војној академији - наводи да је "време да признамо да је наш одговор на тзв. Исламску државу био ужасан промашај".

Хофман, који је био и члан комисије која је радила на извештају о нападима на Куле близнакиње у Њујорку, 11. септембра 2001, подсећа да је прошло 15 месеци откако су борци Исламске државе заузели пола Ирака и прогласили калифат и истиче да се отада нихов утицај само придружио.

Исламској држави, групи која је некада била део исте организације одговорне за нападе 11. септембра, свакодневно се придружују нови џихадисти из око 50 земаља широм света.

Хофман указује да не треба одбацити Исламску државу као "локални феномен", који се задржава само на територији Блиског истока. Та организација сада има базе у најмање шест земаља и покривао област од запада и севера Африке до Арапског полуострва, као и до Синаја, јужне Азије и Кавказа.

Само у последњих годину дана, Исламска држава је инспирисала нападе у САД, Аустралији, Канади, Француској и Белгији, подсетио је Хофман.

"Суочавајући се са географски све широм и демографски све различитијом претњом, јасно је да је наша тренутна стратегија промашена", навео је Хофман.

Он је додао да је то показала и анкета спроведена на пролеће међу уцесницима конференције на америчкој Војној академији, међу којима су били највиши војни званичници, високи представници влада, научници, хуманитарци и новинари. Чак 97 посто њих сложило се да САД губи у рату против Исламске државе.

Хофман је упозорио да претњу какву представља Исламска држава свет још није видео и да су величина, наоружање бораца Исламске државе, у комбинацији са њиховом способношћу да освоје и задрже територију, вероватно јединствени у аналима тероризма.

Према његовим речима, рату против тероризма је хитно потребна нова стратегија која мора да почне признањем да је Исламска држава озбиљна претња која неће нестати све док џихадисти не буду војно поражени.

Неопходно је урушити логистичку инфраструктуру Исламске државе, која држи под контролом нафтна поља и од тога дневно зарађује два милиона долара, навео је Хофман.

Извор: Новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

УГ

14.09.2015 09:56

То сте ви Американци и хтјели да исламизујете европу да би могли владати. Доце и вама црни петак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

14.09.2015 10:07

Амери имају вец одавно погресну стратегију(или смисљену)Европа је прва на путу исламистима а Амери не зеле јаку Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

14.09.2015 17:55

Серафиме, слијепом не вреди говорити о светлости дана, нити глувом шаптати на уво. Узалуд се зато трудиш када од фукара желиш да направиш људе!

Name

Серафим

14.09.2015 11:46

Америка-нови светски поредак, масони све под контролом Јевреја се окомило на белог цовека и хрисцанство!! а Европа је бела и хрисцанска, затим на Ватикан и Немацку али то је њихова заврсница јер они тврде да је Европа антисемитска и као такву је треба разорити и ставити у ланце, није слуцајно сто избеглице одлазе у Европу све је то смисљено и све су то припреме на оно сто це нам тек доци а тада це Европа да рида једини спас је Европи ако прогледа на време да са Русијом ствара савезе не би ли остала не поробљена и неисламизирана инаце има да се у Паризу, Лондону, Риму, Берлину и Бецу да се носе фередје и алаце ко у Меки и Бејруту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Серафим

14.09.2015 12:15

Европи,односно Њемацкој,Русија је пријетња а не арапске земље.Колико знам Нијемци никад у историји нису имали сукобе са Муслимснима,а са Русима висе пута.Каква исламизација Европе,прије бих рекао русизација,јер Руси окупирају, све измузу и онда иду даље и тразе нову зртву.Није дзаба исприцан виц који казе;"Руска крава пасе траву у Пољској, ту се наједе и покаки,а млијеко однесе у Русију".Уосталом Русија вецински и није европска дрзава,па не треба бранити европске вриједности,него азијске јер тамо вециски географски а и ментално припада.

Name

Боле

14.09.2015 12:48

Русија је легитимни насљедник Источног Римског Царства, односно Византије. Она је носилац цивилизације, за разлику од западних варвара и пустињских камилиних подрепника.

Name

ре БО

14.09.2015 13:21

Она јесте носилац те цивилизације,дзаба јој,ми Европљани смо носиоци своје,зато нам не гтрба руско туторство,јер гдје се они упетљају,остане само пустос иза њих.