Hofman: "Islamska država pobjeđuje"

Brus Hofman - direktor Centra za bezbednosne studije Univerziteta Džordžtaun i stručni savetnik Centra za borbu protiv terorizma na američkoj Vojnoj akademiji - navodi da je "vreme da priznamo da je naš odgovor na tzv. Islamsku državu bio užasan promašaj.

Svijet 14.09.2015 | 11:10
Hofman: "Islamska država pobjeđuje"

Na desetogodišnjicu napada na Njujork i Vašington činilo se da je terorizam na kolenima, a danas, četiri godina kasnije, vreme je da se prizna da teroristi, ili bar jedan poseban ogranak, pobeđuju, objavio je danas Politiko.

U tekstu pod naslovom "Islamska država pobeđuje", Brus Hofman - direktor Centra za bezbednosne studije Univerziteta Džordžtaun i stručni savetnik Centra za borbu protiv terorizma na američkoj Vojnoj akademiji - navodi da je "vreme da priznamo da je naš odgovor na tzv. Islamsku državu bio užasan promašaj".

Hofman, koji je bio i član komisije koja je radila na izveštaju o napadima na Kule bliznakinje u Njujorku, 11. septembra 2001, podseća da je prošlo 15 meseci otkako su borci Islamske države zauzeli pola Iraka i proglasili kalifat i ističe da se otada nihov uticaj samo pridružio.

Islamskoj državi, grupi koja je nekada bila deo iste organizacije odgovorne za napade 11. septembra, svakodnevno se pridružuju novi džihadisti iz oko 50 zemalja širom sveta.

Hofman ukazuje da ne treba odbaciti Islamsku državu kao "lokalni fenomen", koji se zadržava samo na teritoriji Bliskog istoka. Ta organizacija sada ima baze u najmanje šest zemalja i pokrivao oblast od zapada i severa Afrike do Arapskog poluostrva, kao i do Sinaja, južne Azije i Kavkaza.

Samo u poslednjih godinu dana, Islamska država je inspirisala napade u SAD, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Belgiji, podsetio je Hofman.

"Suočavajući se sa geografski sve širom i demografski sve različitijom pretnjom, jasno je da je naša trenutna strategija promašena", naveo je Hofman.

On je dodao da je to pokazala i anketa sprovedena na proleće među ucesnicima konferencije na američkoj Vojnoj akademiji, među kojima su bili najviši vojni zvaničnici, visoki predstavnici vlada, naučnici, humanitarci i novinari. Čak 97 posto njih složilo se da SAD gubi u ratu protiv Islamske države.

Hofman je upozorio da pretnju kakvu predstavlja Islamska država svet još nije video i da su veličina, naoružanje boraca Islamske države, u kombinaciji sa njihovom sposobnošću da osvoje i zadrže teritoriju, verovatno jedinstveni u analima terorizma.

Prema njegovim rečima, ratu protiv terorizma je hitno potrebna nova strategija koja mora da počne priznanjem da je Islamska država ozbiljna pretnja koja neće nestati sve dok džihadisti ne budu vojno poraženi.

Neophodno je urušiti logističku infrastrukturu Islamske države, koja drži pod kontrolom naftna polja i od toga dnevno zarađuje dva miliona dolara, naveo je Hofman.

Izvor: Novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

UG

14.09.2015 09:56

To ste vi Amerikanci i htjeli da islamizujete evropu da bi mogli vladati. Doce i vama crni petak.

ODGOVORITE
Name

MD

14.09.2015 10:07

Ameri imaju vec odavno pogresnu strategiju(ili smisljenu)Evropa je prva na putu islamistima a Ameri ne zele jaku Evropu.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

14.09.2015 17:55

Серафиме, слијепом не вреди говорити о светлости дана, нити глувом шаптати на уво. Узалуд се зато трудиш када од фукара желиш да направиш људе!

Name

Serafim

14.09.2015 11:46

Amerika-novi svetski poredak, masoni sve pod kontrolom Jevreja se okomilo na belog coveka i hriscanstvo!! a Evropa je bela i hriscanska, zatim na Vatikan i Nemacku ali to je njihova zavrsnica jer oni tvrde da je Evropa antisemitska i kao takvu je treba razoriti i staviti u lance, nije slucajno sto izbeglice odlaze u Evropu sve je to smisljeno i sve su to pripreme na ono sto ce nam tek doci a tada ce Evropa da rida jedini spas je Evropi ako progleda na vreme da sa Rusijom stvara saveze ne bi li ostala ne porobljena i neislamizirana inace ima da se u Parizu, Londonu, Rimu, Berlinu i Becu da se nose feredje i alace ko u Meki i Bejrutu.

ODGOVORITE
Name

za Serafim

14.09.2015 12:15

Evropi,odnosno Njemackoj,Rusija je prijetnja a ne arapske zemlje.Koliko znam Nijemci nikad u istoriji nisu imali sukobe sa Muslimsnima,a sa Rusima vise puta.Kakva islamizacija Evrope,prije bih rekao rusizacija,jer Rusi okupiraju, sve izmuzu i onda idu dalje i traze novu zrtvu.Nije dzaba isprican vic koji kaze;"Ruska krava pase travu u Poljskoj, tu se najede i pokaki,a mlijeko odnese u Rusiju".Uostalom Rusija vecinski i nije evropska drzava,pa ne treba braniti evropske vrijednosti,nego azijske jer tamo veciski geografski a i mentalno pripada.

Name

Bole

14.09.2015 12:48

Rusija je legitimni nasljednik Istočnog Rimskog Carstva, odnosno Vizantije. Ona je nosilac civilizacije, za razliku od zapadnih varvara i pustinjskih kamilinih podrepnika.

Name

re BO

14.09.2015 13:21

Ona jeste nosilac te civilizacije,dzaba joj,mi Evropljani smo nosioci svoje,zato nam ne gtrba rusko tutorstvo,jer gdje se oni upetljaju,ostane samo pustos iza njih.