Киша, блато, отворено небо и мигранти

Први кишни дан у Србији је и први дан у коме се мигранти који се налазе у Србији суочавају са новим тешкоћама.

Србија 10.09.2015 | 17:30
Киша, блато, отворено небо и мигранти

Код Реске логорска ватра насред блатњаве пољане. Поред ње мајка и седмогодишњи син. Покушавају да се угреју, док на пљуску чекају да их комби мађарске полиције одвезе до првог прихватног центра.

"Хладно је, Јако нам је хладно. Уморни смо, гладни, болесни и уплашени", кажу избеглице из Сирије.

Киша која од јутрос непрестано пада још више је отежала ионако тешку ситуацију овим људима.

"Стигли смо овде пре сат времена. Покисли смо. Деца су нервозна. Једно дете нам се повредило успут. Не знамо када ћемо кренути и где нас тачно одвозе", кажу људи из Авганистана.

Хуманитарци и волонтери свакодневно су са избеглицама на овом пријемном пункту, недалеко од прихватног центра Реске. Донели су храну, воду, топле напитке, кабанице, шаторе. Испред пунктова са гардеробом непрестано влада гужва. Родитељи пресвлаче децу, које је киша затекла у летњој гардероби. Од јутрос је на овом пункту и међународна хуманитарна организација из Мађарске, која избеглицама пружа искључиво медицинску помоћ.

"Деца су прехлађена, имају главобоље, мушкарци имају повређене ноге, јер су препешачили на стотине километара. Ми покушавамо да им помогнемо на сваки начин, па ево и сада смо одвезли једну трудницу, која ће се данас породити у Сегедину”, каже један од лекара.

Ова организација избеглицама пружа и психолошку подршку.

“Они су, наравно, у журби, немају пуно времена, јер желе да наставе даље. Њихов главни циљ је да стигну до Немачке. Пружамо им и психолошку подршку, смирујемо их, објашњавамо им да неће бити одведени у камп и закључани, него да их одавде воде у Аустрију.”

Аутобуси, који стижу до пријемног пункта, избеглице одвозе до аустријске границе, где ће их регистровати, а потом ће они наставити свој пут ка Немачкој.

Сличне слике се виде и у Београду, киша и лоше време за већину избеглица значили су потрагу за новим простором за живот. УНХЦР ће за њих обезбедити нову ћебад и вреће за спавање, а потребна им је и топла одећа, као и лекови.

На пљуску, у шаторима у парку код Аутобуске станице остао је тек понеко. Перони аутобуске станице постали су склониште за већину избеглица са Блиског истока. Прве хладније дане дочекали су у летњој гардероби јер другу и немају.

Кажу да им је потребно много ствари, пре свега топлија гардероба, чарапе, јакне, лекови, а понестаје им и новца.

"Веома ми је хладно. Потребни су нам џемпери, јакне, немамо скоро ништа. Ово на мени је једино што имате. Можете ли ви овако у јапанкама, на киши?
Немамо другог решења осим да чекамо", каже један од њих.

Слична слика и неколико десетина метара даље. Скровиште од кише неки су пронашли и у овој гаражи. На парчету сувог бетона нашли су простор да једу.

Јака киша је и у прихватном центру у Миратовцу. После кратког одмора већина миграната наставља пут, како би што пре стигла до Мађарске. Најтеже је родитељима са малом децом.

"Немамо одећу, све је мокро на детету, а немамо другу гардеробу", каже једна породица, која није једина са истим проблемом.

Осим хуманитарних организација, и мештани помажу мигрантима - колико могу.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

белај

10.09.2015 16:01

Тајкуни ето прилике отворите своја та зациментирана срца и ум, помозите тој јадној биједи ако тражите опрост за тај назив у овој нашој биједи од бога.

ОДГОВОРИТЕ