Kiša, blato, otvoreno nebo i migranti

Prvi kišni dan u Srbiji je i prvi dan u kome se migranti koji se nalaze u Srbiji suočavaju sa novim teškoćama.

Srbija 10.09.2015 | 17:30
Kiša, blato, otvoreno nebo i migranti

Kod Reske logorska vatra nasred blatnjave poljane. Pored nje majka i sedmogodišnji sin. Pokušavaju da se ugreju, dok na pljusku čekaju da ih kombi mađarske policije odveze do prvog prihvatnog centra.

"Hladno je, Jako nam je hladno. Umorni smo, gladni, bolesni i uplašeni", kažu izbeglice iz Sirije.

Kiša koja od jutros neprestano pada još više je otežala ionako tešku situaciju ovim ljudima.

"Stigli smo ovde pre sat vremena. Pokisli smo. Deca su nervozna. Jedno dete nam se povredilo usput. Ne znamo kada ćemo krenuti i gde nas tačno odvoze", kažu ljudi iz Avganistana.

Humanitarci i volonteri svakodnevno su sa izbeglicama na ovom prijemnom punktu, nedaleko od prihvatnog centra Reske. Doneli su hranu, vodu, tople napitke, kabanice, šatore. Ispred punktova sa garderobom neprestano vlada gužva. Roditelji presvlače decu, koje je kiša zatekla u letnjoj garderobi. Od jutros je na ovom punktu i međunarodna humanitarna organizacija iz Mađarske, koja izbeglicama pruža isključivo medicinsku pomoć.

"Deca su prehlađena, imaju glavobolje, muškarci imaju povređene noge, jer su prepešačili na stotine kilometara. Mi pokušavamo da im pomognemo na svaki način, pa evo i sada smo odvezli jednu trudnicu, koja će se danas poroditi u Segedinu”, kaže jedan od lekara.

Ova organizacija izbeglicama pruža i psihološku podršku.

“Oni su, naravno, u žurbi, nemaju puno vremena, jer žele da nastave dalje. Njihov glavni cilj je da stignu do Nemačke. Pružamo im i psihološku podršku, smirujemo ih, objašnjavamo im da neće biti odvedeni u kamp i zaključani, nego da ih odavde vode u Austriju.”

Autobusi, koji stižu do prijemnog punkta, izbeglice odvoze do austrijske granice, gde će ih registrovati, a potom će oni nastaviti svoj put ka Nemačkoj.

Slične slike se vide i u Beogradu, kiša i loše vreme za većinu izbeglica značili su potragu za novim prostorom za život. UNHCR će za njih obezbediti novu ćebad i vreće za spavanje, a potrebna im je i topla odeća, kao i lekovi.

Na pljusku, u šatorima u parku kod Autobuske stanice ostao je tek poneko. Peroni autobuske stanice postali su sklonište za većinu izbeglica sa Bliskog istoka. Prve hladnije dane dočekali su u letnjoj garderobi jer drugu i nemaju.

Kažu da im je potrebno mnogo stvari, pre svega toplija garderoba, čarape, jakne, lekovi, a ponestaje im i novca.

"Veoma mi je hladno. Potrebni su nam džemperi, jakne, nemamo skoro ništa. Ovo na meni je jedino što imate. Možete li vi ovako u japankama, na kiši?
Nemamo drugog rešenja osim da čekamo", kaže jedan od njih.

Slična slika i nekoliko desetina metara dalje. Skrovište od kiše neki su pronašli i u ovoj garaži. Na parčetu suvog betona našli su prostor da jedu.

Jaka kiša je i u prihvatnom centru u Miratovcu. Posle kratkog odmora većina migranata nastavlja put, kako bi što pre stigla do Mađarske. Najteže je roditeljima sa malom decom.

"Nemamo odeću, sve je mokro na detetu, a nemamo drugu garderobu", kaže jedna porodica, koja nije jedina sa istim problemom.

Osim humanitarnih organizacija, i meštani pomažu migrantima - koliko mogu.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

belaj

10.09.2015 18:01

Tajkuni eto prilike otvorite svoja ta zacimentirana srca i um, pomozite toj jadnoj bijedi ako tražite oprost za taj naziv u ovoj našoj bijedi od boga.

ODGOVORITE