Хаос у Бриселу: Ватра, јаја, водени топови

Бриселска полиција употребила је сузавац и водене топове у сукобима са произвођачима млека који су тракторима блокирали град у знак протеста због ниских цена.

Свијет 07.09.2015 | 19:00
Хаос у Бриселу: Ватра, јаја, водени топови

Сукоби су почели око подне у близини бриселског трга Шуман, куда је данас требало да прође колона од више хиљада трактора који су у Брисел пристигли из других делова Белгије, али и Француске, Немачке, Холандије и других земаља.

Трактори су улазећи у град изазвали потпуни колапс саобраћаја, али је полиција запречила прилаз Шуману бодљикавом жицом и кордонима специјалних јединица полиције за растеривање демонстрација.

Незадовољни фармери су потом почели да гађају полицију јајима, каменицама и петардама, а полиција је узвратила воденим топовима и сузавцем у спреју.

Бриселска полиција је саопштила да су два полицајца задобила повреде од каменица, али засад нико није ухапшен.

Било је и паљења тракторских гума, због чега се Шумау једном тренутку нашао у густом облаку дима.

Млекари су својим протестом хтели да на Шуману, где се налази већина европских институција, скрену пажњу на тежак положај у коме су се нашли након што су им укинуте субвенције које су годинама уживали, а ЕУ отворила тржисте за слободан увоз млека.


Сем тога, њих је погодио руски ембарго на увоз млека из ЕУ који је уведен као одговор на европске санкције Русији због украјинске кризе, а смањена потражња Кине за европским млеком им је додатно отежала ситуацију.

Због свега тога је у првој половини ове године цена млека у Белгији и околним земљама пала приближно за једну четвртину.

Из Брисела је раније поручено да се може разговарати о програму помоћи млекарској индустрији како би се избегао њен колапс, али да повратак на дотације и забрана увоза не долазе у обзир.

Протест је окончан данас поподне, а главни град Белгије се постепено враћа у нормалу.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гост

07.09.2015 17:04

Хрвати ниси криви за извоз млијека у ЕУ ми требамо забранити да ни кап млијека из Хрватске предје Саву онда нека иду у Брисел са својим млијеком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш

08.09.2015 08:13

Види Брисела , па и он догурао до јаја !

ОДГОВОРИТЕ