Haos u Briselu: Vatra, jaja, vodeni topovi

Briselska policija upotrebila je suzavac i vodene topove u sukobima sa proizvođačima mleka koji su traktorima blokirali grad u znak protesta zbog niskih cena.

Svijet 07.09.2015 | 19:00
Haos u Briselu: Vatra, jaja, vodeni topovi

Sukobi su počeli oko podne u blizini briselskog trga Šuman, kuda je danas trebalo da prođe kolona od više hiljada traktora koji su u Brisel pristigli iz drugih delova Belgije, ali i Francuske, Nemačke, Holandije i drugih zemalja.

Traktori su ulazeći u grad izazvali potpuni kolaps saobraćaja, ali je policija zaprečila prilaz Šumanu bodljikavom žicom i kordonima specijalnih jedinica policije za rasterivanje demonstracija.

Nezadovoljni farmeri su potom počeli da gađaju policiju jajima, kamenicama i petardama, a policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem u spreju.

Briselska policija je saopštila da su dva policajca zadobila povrede od kamenica, ali zasad niko nije uhapšen.

Bilo je i paljenja traktorskih guma, zbog čega se Šumau jednom trenutku našao u gustom oblaku dima.

Mlekari su svojim protestom hteli da na Šumanu, gde se nalazi većina evropskih institucija, skrenu pažnju na težak položaj u kome su se našli nakon što su im ukinute subvencije koje su godinama uživali, a EU otvorila tržiste za slobodan uvoz mleka.


Sem toga, njih je pogodio ruski embargo na uvoz mleka iz EU koji je uveden kao odgovor na evropske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, a smanjena potražnja Kine za evropskim mlekom im je dodatno otežala situaciju.

Zbog svega toga je u prvoj polovini ove godine cena mleka u Belgiji i okolnim zemljama pala približno za jednu četvrtinu.

Iz Brisela je ranije poručeno da se može razgovarati o programu pomoći mlekarskoj industriji kako bi se izbegao njen kolaps, ali da povratak na dotacije i zabrana uvoza ne dolaze u obzir.

Protest je okončan danas popodne, a glavni grad Belgije se postepeno vraća u normalu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gost

07.09.2015 17:04

Hrvati nisi krivi za izvoz mlijeka u EU mi trebamo zabraniti da ni kap mlijeka iz Hrvatske predje Savu onda neka idu u Brisel sa svojim mlijekom.

ODGOVORITE
Name

keš

08.09.2015 08:13

Vidi Brisela , pa i on dogurao do jaja !

ODGOVORITE