Томашевић: Француска је фаворит, али Србија може до врха!

Прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић рекао је да види селекцију Француске као главног фаворита на Европском првенству.

Кошарка 06.09.2015 | 14:00
Томашевић: Француска је фаворит, али Србија може до врха!

Потпредседник кошаркашког савеза Србије је такође истакао да се нада да ће Србија одиграти квалитетно.

„Ако треба да се определим за једног фаворита, онда је то сигурно Француска. Ако за више, онда су ту и Шпанија, Италија, Литванија, и свакако Србија са једном великом жељом да управо ми будемо ти који ће одиграти добро првенство. Оно што је очигледно јесте да се та разлика између великих кошаркашких сила и мањих селекција из годину у годину смањује и да су сада сензације могуће“, рекао је Томашевић.

Томашевић је нагласио да је ово првенство репрезентацијама од изузетне важности, због могућности квалификовања на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, наредне године.

„Мислим да је за већину главни циљ да се нађу у ситуацију да размишљаљу о Рију, а то значи да се уђе међу првих седам екипа. Свакако да све екипе, са правом размишљају о томе“, додао је Томашевић.

Некадашњи репрезентативац је истакао да су играчи имали веома добре сезоне у својим клубовима, и да то свакако даје за право љубитељима кошарке у Србији да се надају добром резултату на шампионату.

„Свако од играча је сигурно квалитетнији и бољи него што је био пре годину дана, и мислим да нам то даје за право да се надамо добром резултату, јер за добар резултат су потребни играчи који знају да побеђују, који су навикли да побеђују, и који играју у екипама које се сваке године боре за трофеје. Мислим да имамо неколико играча који су ове године освајали са својим екипама титуле, знају како се то ради и увек бих бирао играче који су победници“, рекао је Томашевић.

Томашевић је посебно апострофирао добра издања Теодосића и Бјелице ове сезоне.

„Теодосић и Бјелица играју већ дужи низ година у великим екипама и пре свега долазе после добро одиграних сезона у клубовима. Бјелица је изборио феноменалан уговор и отишао у НБА. Мислим да је велика предност Србије ове године то што су после добро одиграног прошлогодишњег Светског првенства, имали и успешне сезоне у клубовима“, нагласио је Томашевић.

Освајач три Европска првенства нагласио је да је најбитнија свар за добар шампионат припрема екипе, и могућност да се из главе избрише одиграна утакмица.

„Тешко је у неколико реченица рећи шта је најважније, али свакако су то добро одрађене припреме, квалитетна екипа и могућност тима да што пре заборави одиграну утакмицу. Без обзира да ли је у питању победа или пораз. С обзиром на то да се утакмице врло често играју за мање од 24 сата, врло је битно да прву утакмицу против Шпаније заборавимо, и да се одмах окренемо следећој“, рекао је прослављени ас и истакао да Србију очекује веома тежак задатак у најјачој групи на турниру, „Очигедно је да је наша група убедљиво најтежа, и с правом свих пет екипа, да не кажем шест, рачунају на могућност освајања медаља. То значи да од самог старта, морамо да будемо у врхунској форми. Мислим да смо ми кроз припремне утакмице достигли жељену форму, и без обзира на све треба да пустимо играче да играју. Они су увек у првом плану, и увек треба да буду у првом плану. Треба да их храбримо јер сви смо ми ту због њих. Сста год да ураде - и добро, и лоше, не треба да падамо у еуфорију, мада смо земља којој се то лако дешава, а када се не направи резултат, или не испуне очекивања, склони смо критикама“.

Репрезентација Србије ће у групној фази играти у Берлину са Немачком, Шпанијом, Турском, Италијом и Исландом.

Коментари / 0

Оставите коментар