Tomašević: Francuska je favorit, ali Srbija može do vrha!

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Tomašević rekao je da vidi selekciju Francuske kao glavnog favorita na Evropskom prvenstvu.

Košarka 06.09.2015 | 14:00
Tomašević: Francuska je favorit, ali Srbija može do vrha!

Potpredsednik košarkaškog saveza Srbije je takođe istakao da se nada da će Srbija odigrati kvalitetno.

„Ako treba da se opredelim za jednog favorita, onda je to sigurno Francuska. Ako za više, onda su tu i Španija, Italija, Litvanija, i svakako Srbija sa jednom velikom željom da upravo mi budemo ti koji će odigrati dobro prvenstvo. Ono što je očigledno jeste da se ta razlika između velikih košarkaških sila i manjih selekcija iz godinu u godinu smanjuje i da su sada senzacije moguće“, rekao je Tomašević.

Tomašević je naglasio da je ovo prvenstvo reprezentacijama od izuzetne važnosti, zbog mogućnosti kvalifikovanja na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, naredne godine.

„Mislim da je za većinu glavni cilj da se nađu u situaciju da razmišljalju o Riju, a to znači da se uđe među prvih sedam ekipa. Svakako da sve ekipe, sa pravom razmišljaju o tome“, dodao je Tomašević.

Nekadašnji reprezentativac je istakao da su igrači imali veoma dobre sezone u svojim klubovima, i da to svakako daje za pravo ljubiteljima košarke u Srbiji da se nadaju dobrom rezultatu na šampionatu.

„Svako od igrača je sigurno kvalitetniji i bolji nego što je bio pre godinu dana, i mislim da nam to daje za pravo da se nadamo dobrom rezultatu, jer za dobar rezultat su potrebni igrači koji znaju da pobeđuju, koji su navikli da pobeđuju, i koji igraju u ekipama koje se svake godine bore za trofeje. Mislim da imamo nekoliko igrača koji su ove godine osvajali sa svojim ekipama titule, znaju kako se to radi i uvek bih birao igrače koji su pobednici“, rekao je Tomašević.

Tomašević je posebno apostrofirao dobra izdanja Teodosića i Bjelice ove sezone.

„Teodosić i Bjelica igraju već duži niz godina u velikim ekipama i pre svega dolaze posle dobro odigranih sezona u klubovima. Bjelica je izborio fenomenalan ugovor i otišao u NBA. Mislim da je velika prednost Srbije ove godine to što su posle dobro odigranog prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, imali i uspešne sezone u klubovima“, naglasio je Tomašević.

Osvajač tri Evropska prvenstva naglasio je da je najbitnija svar za dobar šampionat priprema ekipe, i mogućnost da se iz glave izbriše odigrana utakmica.

„Teško je u nekoliko rečenica reći šta je najvažnije, ali svakako su to dobro odrađene pripreme, kvalitetna ekipa i mogućnost tima da što pre zaboravi odigranu utakmicu. Bez obzira da li je u pitanju pobeda ili poraz. S obzirom na to da se utakmice vrlo često igraju za manje od 24 sata, vrlo je bitno da prvu utakmicu protiv Španije zaboravimo, i da se odmah okrenemo sledećoj“, rekao je proslavljeni as i istakao da Srbiju očekuje veoma težak zadatak u najjačoj grupi na turniru, „Očigedno je da je naša grupa ubedljivo najteža, i s pravom svih pet ekipa, da ne kažem šest, računaju na mogućnost osvajanja medalja. To znači da od samog starta, moramo da budemo u vrhunskoj formi. Mislim da smo mi kroz pripremne utakmice dostigli željenu formu, i bez obzira na sve treba da pustimo igrače da igraju. Oni su uvek u prvom planu, i uvek treba da budu u prvom planu. Treba da ih hrabrimo jer svi smo mi tu zbog njih. Ssta god da urade - i dobro, i loše, ne treba da padamo u euforiju, mada smo zemlja kojoj se to lako dešava, a kada se ne napravi rezultat, ili ne ispune očekivanja, skloni smo kritikama“.

Reprezentacija Srbije će u grupnoj fazi igrati u Berlinu sa Nemačkom, Španijom, Turskom, Italijom i Islandom.

Komentari / 0

Ostavite komentar