Габи Новак након Арсенове смрти:

Ова моја прича је тек додир емоција свега оног што у себи осећам. Мислим да је Арсен отишао дискретно, баш као што је дискретно и живео, скрханим гласом говори Габи:

Забава 05.09.2015 | 11:10
Габи Новак након Арсенове смрти:

"Ајде, кока, можеш ти то..." рекао би сада Арсен, започиње разговор Габи Новак која ће следећег викенда, у склопу обележавања пола века кајкавске песме на фестивалу у Крапини, отпевати песму “Око једне хиже навек фтићи лете”.

Габи ће наступити у суботу 12. септембра, на вечери Ретроспективе, а то ће бити њен први излазак пред публику након смрти њеног супруга Арсена Дедића, чију ће песму отпјевати у Крапини.

Запјеваће у Крапини.

"Обећала сам Синиши Леополду, уметничком директору фестивала, још пре три месеца да ћу наступити у Крапини. Обећање сам дала када још нисам могла знати шта ће се све у међувремену догодити. Желим сада испунити то што сам обећала. Ред је то направити. А и велика част ми је што ћу отпевати прекрасну песму коју су написали Драго Бритвић и Арсен Дедић, двојица великих људи којих више нема међу нама", каже Габи која се радује што је управо њој припала част да на Фестивалу кајкавских песамаи отпева песму коју Загорци сматрају својом неслужбеном химном, а чији стихови гласе: “И немој ми рећи да забадав ишћеш. Да је се то вмрло да вре ничег ни. Једну слану звезду спусти на дворишће. Пак си запопевај морти се збуди...”

"Да, с једне ме стране радује што ћу отпевати једну тако топлу, нежну, интимну песму, а с друге сам јако тужна јер нема више ни Арсена ни Драге Бритвића. Некако ми се чини да људи око мене само одлазе... И то онда буде тешко онима који остају. Јер остају сами. Размишљам о свему томе... Када оде члан породице који је живио с вама, можда тај одлазак, који је, наравно, тежак и болан, човек ипак мало лакше преболи, ако у дому који је делио с том особом не остане сам. Или се то мени само тако чини."

"Тешко је наставити сам"

Можда грешим, али некако мислим да је можда ипак лакше, јер делиш тугу с људима који су живели заједно с вама, који након тог тужног одласка остају с тобом. Али, кад останеш сам, кад заувек оде човек с којим си делио цели свој живот, с којим си устајао, легао, смејао се, причао... Јако је тешко тада наставити живети живот, премда наравно знаш да живот иде даље. Куд год погледаш по стану, сваки те кутак подсећа да њега више нема, јер ти си сваки тај кутак, сваки сат у дану делио с њим. Тешко је помирити се с тим да свега тога више нема, да је нестало све оно што смо пуних 45 година, колико смо Арсен и ја провели заједно, делили" говори Габи која се након краћег боравка у Шибенику пре три дана вратила у Загреб, у свој и Арсенов дом у Хауликовој улици.

Повукла се из јавности

Арсенова главна супутница, како ју је покојни песник називао, повукла се из јавности. Мобилни јој је готово цело време искључен, на телефон се јавља само пријатељима.

"Знам да би ми много људи желело изразити саучешће, рећи ми колико им је жао што Арсена више нема. Но, ја своју душу још увек не могу отворити. Желим ово што осећам још неко време држати у себи, не желим се отворити јер се не желим сломити. Ово о чему сада причамо тек су додири емоција свега оног што у себи осећам. Сама себи сваког дана понављам да живот иде даље без обзира на ту грозну спознају о његову одласку. То је спознаја која може разорити. Слично сам се осећала када ми је умрла мајка.

Храбре је дивни људи

Тешка је та тишина која остаје након одласка људи које си волео, људи који су ти били све на овом свету. Кад је моја мајка отишла, мислила сам да је то најгрозније што ми се догодило. А онда је, овог лета, с Арсеновим одласком дошла та велика, болна тишина", говори Габи, која истиче како је у овим тешким тренуцима храбре многи дивни људи који су волели Арсена. Након његове смрти у њихов дом у Хауликовој улици стигло је више од 650 телеграма саучешћа.

"Мислим да је Арсен отишао дискретно, баш као што је дискретно и живео. Он никада није био наметљива естрадна звезда, па ми буде зло кад негде прочитам како нас је напустио певач, премда сам свесна да то нико није написао у лошој намери. Јер, Арсен је био много више од певача, он је био композитор, песник, уметник... Он је био човек стола, рукописа, писања... Никад није волио рефлекторе, а поготово се посљедњих година склањао од излазака на такозвани црвени тепих. Лани су му из једног нашег магазина доделили награду за животно дело.

50 оригиналних песама

"Кад је Арсен чуо да би је требао свечано примити на црвеном тепиху, само ме погледао и рекао ми: ‘Ајде, кока, дај то ти...’ Па сам ја онда уместо њега отишла на тај догађај и преузела његову награду за животно дело" прича Габи која је уместо свог Арсена овог недеље преузела и последњи носач звука на којем је уметник сарађивао.

"Арсен није дочекао излазак својих ‘50 оригиналних песама’, међу којима су ‘Кућа поред мора’, ‘Све што знаш о мени’, ‘Модерато цантабиле’, ‘Твоје нежне године’, ‘Девојка из мога краја’, ‘Дида мој’, ‘Амиго’ и остале заиста прекрасне песме што их је он написао. Троструки ЦД ми је прекјуче донео Желимир Бабогредац. И ЦД и пратећу књижицу ставила сам на сто. Стоје сада ту преда мном, а ја их ћутке гледам" каже Габи Новак.

Извор: Курир

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Купујмо домаће

05.09.2015 11:40

А гдје је Арсеније сахрањен, на католичком или православном гробље? Питам зато што се зна да су му родитељи и браћа православне вјере, а колико видим по хрватској фратри сахрањују Србе, а не зову се православни свештеници. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда зато

05.09.2015 20:40

Она се крије од таквих питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W900

07.09.2015 02:06

Које сељацине коментарису мама миа !!

ОДГОВОРИТЕ