У овим градовима се рађају звијезде!

Од легенди популарне музике, Френка Синатре, Елвиса, Битлса, па све до данашњих музичких звезда Бритни Спирс, Тејлор Свифт и Мајли Сајрус – сви они су одрасли у различитим градовима и у различитим друштвеним околностима.

Забава 05.09.2015 | 10:00
У овим градовима се рађају звијезде!

Ипак, неки су се запитали колико место рођења утиче на то да ли ће се неки талентовани певач винути у звезде. И сада су пронашли одговор на то питање.

Докторант Универзитета у Лос Анђелесу Патрик Адлер развио је базу података најпродаванијих поп звезда од 1950. до 2014. у више од 30 земаља, и њихових биографија, тачније градова у којима су рођени, и градова у којима су живели када су постали звезде.

Његова база података укупно бројни 258 славних музичара, а резултати до којих је дошао веома су занимљиви.

Очекивано, Сједињене Америчке Државе доминантна су земља за производњу поп звезда. Преко 70 одсто њих рођено је у САД. Мање од четврт, тачније 15 одсто, рођено је у Уједињеном Краљевству, а скоро шест одсо њих потиче из Канаде.

Ниједна друга држава на свету, осим Италије, није домовина за више од један одсто поп звезда. Преко 20 процената највећих поп звезди на свету рођено је у два града - Њујорку (14 одсто) и Лондону (седам одсто).

Ипак, Америка није увек била број један. Америчке звезде доминирале су индустријом педесетих, са преко 90 одсто, да би тај проценат пао на испод пола током седамдесетих и осамдесетих, када је примећен пораст британских певача.

Ипак, у протеклој деценији Американци поново бележе значајан пораст, и тренутно је око три четвртине поп музичара америчког порекла.

Што се тиче градова, само три метрополе се истичу, и та доминација траје више од пола века. Њујорк, Лондон и Лос Анђелес заједно родни су градови скоро две трећине поп звезда.

И то се мењало током година. Њујорк, родни град Френка Синатре, био је "главни" педесетих, популарност певача из Лондона расла је шездесетих и седамдесетих, са бендовима попут Лед Зеппелин и Пинк Флоyд, да би осамдесетих и деведесетих прво место преузео Лос Анђелес, са звездама попут Шер, Мајкла Џексона, Ред Хот Цхили Пепперс-а.

У последњих 15 година, поново је примећен раст Њујорка, где су рођени Мадона, Бијонсе, Бон Јови, Брус Спрингстин.

Занимљиво је да Лондон углавном "производи" бендове - скоро 60 одсто свих поп звезда које су из овог града биле су групе. Са друге стране, из Њујорка и Лос Анђелеса више је самосталних певача.

Од педесет најпродаванијих извођача током шест деценија, Лондон је "преузео" првих 15 места, Њујорк 10, а Лос Анђелес пет.

Ипак, не треба занемарити ни мање градове који су изродили неке од највећих звезда свих времена. Подсетимо, Елвис је био из Мемфиса, У2 је из Даблина, Селин Дион из Монтреала, Абба из Стокхолма...

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар