Млијеко из БиХ у ЕУ иде за осам дана?

Млијеко из Босне и Херцеговине пут Европске уније, могло би за осам дана увјерена је БиХ делегација након састанка са представницима Европске комисије у Бриселу.

Босна и Херцеговина 01.09.2015 | 21:23
Млијеко из БиХ у ЕУ иде за осам дана?

О судбини БиХ извоза у Европску унију, одлучиваће се 9. умјесто 16. септембра како је првобитно било заказано. Представници Босне и Херцеговине из Брисела се враћају пуни оптимизма, јер ће се одлука доносити већином, без права вета било које чланице Европске уније.

“Потпуно смо задовољни састанком и мислим да ће овај исход бити позитиван, тако да ево можемо јавити да ће послије 9. септембра наша листа бити сигурна”, рекао је Љубомир Калаба,Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Док су представници Канцелатрије за ветеринарство и министарства спољне трговине и економнских односа БиХ водили дипломатску битку, произвођачи млијека са подручја Тузланског кантона протестовали су испред тржног центра у хрватском власништву.

Комшије су им тврде, главни кривци што им хиљаде литара млијека још стоји у хладњачама, па им поручују: “Уколико добијемо негативан одговор из Брисела, блокираћемо сав увоз из Хрватске.

“Не знамо да ли да се ширимо или да гасимо фарме, највјероватније да ћемо гасити јер не знаш куд с млијеком, како , јер цијена нон стоп пада”, каже Зијад Мешановић, фармер из Градачца.

” Ми смо принуђен да вршимо опструкцију хрватских производа, из разлога уколико ви не дате нама, зашто бисмо ми пласирали ваш производ, ми смо велики увозници хрватских производа и не видим разлог зашто ми не можемо да увозимо њима”, Сеад Хускић предсједник групације за млијеко.

За разлику од колега из Федерације, мљекари из Републике Српске стрпљења још имају. Иако су најавили блокаду граничних прелаза, на границе неће прије 9. септембра, поручује Владимир Усорац. Нада се да ни тада неће морати, јер вјерује у повољне вијести из Брисела.

Коментари / 0

Оставите коментар