Mlijeko iz BiH u EU ide za osam dana?

Mlijeko iz Bosne i Hercegovine put Evropske unije, moglo bi za osam dana uvjerena je BiH delegacija nakon sastanka sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu.

Bosna i Hercegovina 01.09.2015 | 21:23
Mlijeko iz BiH u EU ide za osam dana?

O sudbini BiH izvoza u Evropsku uniju, odlučivaće se 9. umjesto 16. septembra kako je prvobitno bilo zakazano. Predstavnici Bosne i Hercegovine iz Brisela se vraćaju puni optimizma, jer će se odluka donositi većinom, bez prava veta bilo koje članice Evropske unije.

“Potpuno smo zadovoljni sastankom i mislim da će ovaj ishod biti pozitivan, tako da evo možemo javiti da će poslije 9. septembra naša lista biti sigurna”, rekao je Ljubomir Kalaba,Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Dok su predstavnici Kancelatrije za veterinarstvo i ministarstva spoljne trgovine i ekonomnskih odnosa BiH vodili diplomatsku bitku, proizvođači mlijeka sa područja Tuzlanskog kantona protestovali su ispred tržnog centra u hrvatskom vlasništvu.

Komšije su im tvrde, glavni krivci što im hiljade litara mlijeka još stoji u hladnjačama, pa im poručuju: “Ukoliko dobijemo negativan odgovor iz Brisela, blokiraćemo sav uvoz iz Hrvatske.

“Ne znamo da li da se širimo ili da gasimo farme, najvjerovatnije da ćemo gasiti jer ne znaš kud s mlijekom, kako , jer cijena non stop pada”, kaže Zijad Mešanović, farmer iz Gradačca.

” Mi smo prinuđen da vršimo opstrukciju hrvatskih proizvoda, iz razloga ukoliko vi ne date nama, zašto bismo mi plasirali vaš proizvod, mi smo veliki uvoznici hrvatskih proizvoda i ne vidim razlog zašto mi ne možemo da uvozimo njima”, Sead Huskić predsjednik grupacije za mlijeko.

Za razliku od kolega iz Federacije, mljekari iz Republike Srpske strpljenja još imaju. Iako su najavili blokadu graničnih prelaza, na granice neće prije 9. septembra, poručuje Vladimir Usorac. Nada se da ni tada neće morati, jer vjeruje u povoljne vijesti iz Brisela.

Komentari / 0

Ostavite komentar