Србија ће у Црној Гори тестирати своје хаубице

Самоходнехаубице "нора Б52" које ће ускоро стићи у Војску Србије биће испробане и тестиране - у Црној Гори.

Регион 27.08.2015 | 22:00
Србија ће у Црној Гори тестирати своје хаубице

У Србији не постоји војни простор за дејство оружја толиког домета, па војни врх преговара са црногорским Министарством одбране да нове топове испроба на неком од њихових полигона. Домет ових хаубица је око 40 километара, али уз одређене модификације могу да досегну и десетак километара више, што Србију чини претесном за ову врсту дејства.

За сада је најизвесније да ће 18 нових топова калибра 155 милиметара до 2018. бити испробано недалеко од Бара. На овој локацији постоје услови да се испаљивањем граната у море провере све перформансе новог наоружања српске војске.

Да су са Министарством одбране Црне Горе почели преговори о термину и детаљима пробе хаубица за "Новости" потврђује и министар одбране Братислав Гашић.

"Норе" имају домет због кога је немогуће пробе извршити у Србији - објашњава Гашић. - За испробавање артиљерије великог домета нема довољно великог полигона који испуњава безбедносне и друге услове. Како се овакви пројектили најчешће испаљују у море преговори са Црном Гором су логичан избор.

Пробе дејства хаубица саставни су део пријема новог наоружања у Војску Србије. Ниједно ново средство, без обзира да ли је произвођач домаћи или страни, према правилима у ВС, не може да добије војну ознаку док инжењери и балистичари не изврше све провере и тестирања.

Пробе и вежбе пројектила већег домета захтевају велики простор, посебно система ПВО "нева" и "куб", чије се ракете испаљују изнад мора. Дејство ових система до 1991. године тренирано је код Пуле, а касније у Црној Гори.

Распадом државне заједнице СЦГ Србија је изгубила и теоретске шансе да редовно организује практичну обуку дејством на овим системима. Проблем недостатка полигона за вежбање највише погађа јединице које располажу ракетама дугог и средњег домета. О томе говори и чињеница да више од половине састава 250. бригаде није никада извео гађање у миру.

Мањак простора за гађање и вежбање Војска Србије настоји да реши у суседним земљама. Дејство "неве" и "куба" протеклих година одржавано је на полигону "Шабла" у Бугарској. Нашој војсци интересантан је и полигон Криволак у Македонији, али преговори са Скопљем за сада нису уродили плодом. Овај терен за маневре био је један од најактивнијих вежбалишта некадашње ЈНА, а данас је прилагођен обуци јединица намењених учешћу у међународним операцијама.

Војска Србије користи четири полигона и више од стотину вежбалишта, што је довољно за обуку јединица. У плану је, међутим, модернизација инфраструктуре полигона "Пасуљанске ливаде" на Кучајским планинама, где годишње прође више од 10.000 војника. Министарство одбране планира и проширење осталих полигона, посебно у околини базе "Југ" код Бујановца.

Поред "Пасуљанских ливада", на којима гађају и копнена војска и авијација, обученост јединица проверава се и на "Песковима" код Великог Градишта и на терену "Никинци" у Срему. Зимској обуци намењен је скијашки полигон на Копаонику.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бизнис је бизнис

27.08.2015 22:05

Могу се испаљивати с брда на брдо а идеалне су за свадбе посебно ако се доводи млада из Албаније,за показивање комсијама и ако Руси навале да их се испрепада. Има све да се продају ко алва

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран.

29.08.2015 14:23

Ваља их испробати после избора.