Srbija će u Crnoj Gori testirati svoje haubice

Samohodnehaubice "nora B52" koje će uskoro stići u Vojsku Srbije biće isprobane i testirane - u Crnoj Gori.

Region 27.08.2015 | 22:00
Srbija će u Crnoj Gori testirati svoje haubice

U Srbiji ne postoji vojni prostor za dejstvo oružja tolikog dometa, pa vojni vrh pregovara sa crnogorskim Ministarstvom odbrane da nove topove isproba na nekom od njihovih poligona. Domet ovih haubica je oko 40 kilometara, ali uz određene modifikacije mogu da dosegnu i desetak kilometara više, što Srbiju čini pretesnom za ovu vrstu dejstva.

Za sada je najizvesnije da će 18 novih topova kalibra 155 milimetara do 2018. biti isprobano nedaleko od Bara. Na ovoj lokaciji postoje uslovi da se ispaljivanjem granata u more provere sve performanse novog naoružanja srpske vojske.

Da su sa Ministarstvom odbrane Crne Gore počeli pregovori o terminu i detaljima probe haubica za "Novosti" potvrđuje i ministar odbrane Bratislav Gašić.

"Nore" imaju domet zbog koga je nemoguće probe izvršiti u Srbiji - objašnjava Gašić. - Za isprobavanje artiljerije velikog dometa nema dovoljno velikog poligona koji ispunjava bezbednosne i druge uslove. Kako se ovakvi projektili najčešće ispaljuju u more pregovori sa Crnom Gorom su logičan izbor.

Probe dejstva haubica sastavni su deo prijema novog naoružanja u Vojsku Srbije. Nijedno novo sredstvo, bez obzira da li je proizvođač domaći ili strani, prema pravilima u VS, ne može da dobije vojnu oznaku dok inženjeri i balističari ne izvrše sve provere i testiranja.

Probe i vežbe projektila većeg dometa zahtevaju veliki prostor, posebno sistema PVO "neva" i "kub", čije se rakete ispaljuju iznad mora. Dejstvo ovih sistema do 1991. godine trenirano je kod Pule, a kasnije u Crnoj Gori.

Raspadom državne zajednice SCG Srbija je izgubila i teoretske šanse da redovno organizuje praktičnu obuku dejstvom na ovim sistemima. Problem nedostatka poligona za vežbanje najviše pogađa jedinice koje raspolažu raketama dugog i srednjeg dometa. O tome govori i činjenica da više od polovine sastava 250. brigade nije nikada izveo gađanje u miru.

Manjak prostora za gađanje i vežbanje Vojska Srbije nastoji da reši u susednim zemljama. Dejstvo "neve" i "kuba" proteklih godina održavano je na poligonu "Šabla" u Bugarskoj. Našoj vojsci interesantan je i poligon Krivolak u Makedoniji, ali pregovori sa Skopljem za sada nisu urodili plodom. Ovaj teren za manevre bio je jedan od najaktivnijih vežbališta nekadašnje JNA, a danas je prilagođen obuci jedinica namenjenih učešću u međunarodnim operacijama.

Vojska Srbije koristi četiri poligona i više od stotinu vežbališta, što je dovoljno za obuku jedinica. U planu je, međutim, modernizacija infrastrukture poligona "Pasuljanske livade" na Kučajskim planinama, gde godišnje prođe više od 10.000 vojnika. Ministarstvo odbrane planira i proširenje ostalih poligona, posebno u okolini baze "Jug" kod Bujanovca.

Pored "Pasuljanskih livada", na kojima gađaju i kopnena vojska i avijacija, obučenost jedinica proverava se i na "Peskovima" kod Velikog Gradišta i na terenu "Nikinci" u Sremu. Zimskoj obuci namenjen je skijaški poligon na Kopaoniku.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Biznis je biznis

27.08.2015 22:05

Mogu se ispaljivati s brda na brdo a idealne su za svadbe posebno ako se dovodi mlada iz Albanije,za pokazivanje komsijama i ako Rusi navale da ih se isprepada. Ima sve da se prodaju ko alva

ODGOVORITE
Name

veteran.

29.08.2015 14:23

Valja ih isprobati posle izbora.