БиХ и ЦГ постигле споразум о граници

Представници Босне и Херцеговине и Црне Горе потписали су данас у Бечу споразум о разграничењу, који је оцењен веома важним с обзиром на то да је реч о првом документу те врсте постигнутом између држава бивше Југославије.

Регион 26.08.2015 | 22:54
БиХ и ЦГ постигле споразум о граници

Споразум су потписали министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и унутрашњих послова Црне Горе Рашко Коњевић, у присуству цноргорског председника Филипа Вујановића и председавајућег Председништва БиХ Драгана Чавића.

Свечаном потписивању је присуствовао и председник Аустрије Хајнц Фишер.

Документом је практично решено питање међудржавне границе БиХ и Црне Горе и питање коме припада Суторина. Припада Црној Гори!

Овај споразум шаље посебну поруку с обзиром на то да БиХ има нерешена питања границе са Хрватском и Србијом, рекао је након његовог потписивања председавајући Председништва БиХ Драган Човић.

„Шаљемо поруку да сами треба да решавамо проблеме са границама. Морамо ми пре свега отклонити проблеме у комуникацији“, поручио је Човић истакавши да ће брза ратификација тог споразума поспешити даљу сарадњу са Црном Гором, те подстаћи одговорније приступање преговорима са Хрватском и Србијом око сличних проблема.

Председник Вујановић је истакао да постоји мноштво разлога за задовољство, те да је један од њих то што је ово први споразум о државној граници између земаља бивше Југославије.

Он је подсетио да је процес дезинтеграције донео сукобе који су однели многе жртве, донео избеглице и материјална разарања, а да су се конфликти водили управо око граница.

„Без међународног посредовања, добром вољом, добросуседским односима и пријатељским односом две земље договорили смо споразум који поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ и Црне Горе, као и дефинише сарадњу земаља“, објаснио је Вујановић.

Посебно је изразио задовољство што је споразум потписан у Бечу пред самит о Западном Балкану, који, како је нагласио, треба да да нови импулс европским интеграцијама региона.

Председник Фишер је истакао да је споразум између БиХ и Црне Горе важан корак о чему сведочи чињениа да су његовом потписивању присуствовали председавајући Председништва БиХ и председник Црне Горе.

"Радујем се што је споразум постигнут, као симбол спремности да се реше проблеми путем дијалога, на миран начин“, поручио је Фишер додајући да има велика очекивања од бечког самита.

Фишер је позвао два председника и парламенте двеју земаља да што пре ратификују потписани споразум и додао да би било добро ако би овај документ могао што пре да се примени.

„Споразум показује да је могуће решити проблеме на миран начин“, навео је аустријски председник подседник.

Иначе, потписивање граничног споразума БиХ и Црне Горе је уједно увод у дводневни самит о Западном Балкану који се одржава у Бечу.

Самиту, поред домаћина, присуствују премијери земаља региона, министри спољних послов и финансија, а сутра ће им се придружити немачка канцеларка Ангела Меркел и европска комесарка за проширење Федерика Могерини, као и комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

цццц

26.08.2015 12:39

Оста Република Српска/БиХ без мора... пих издајници

ОДГОВОРИТЕ
Name

жал

26.08.2015 12:45

Јес' ми жао Церића , таман био бегенис'о Суторину за се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

адо

26.08.2015 14:24

Само се будала мозе радоват кад му неко несто одузме...увијек су то неписмени и заостали људи...

Name

жал

27.08.2015 08:43

Ја се радујем што ми нисте одузели !

Name

мајевцанин

26.08.2015 13:00

Па има ли иста на овоме свијету и у овој ратној и послератној ситуацоји да је Република Српска добила... Па циме се то ЦАВИЦУ радујес.Приказујес себе а и Републику Српску као губитнике.Вазно је да си ти презентован и да си ти у центру пазње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

26.08.2015 13:03

Јаких ли држава, кукала нам мајка

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

26.08.2015 13:14

Ово није ниста до издаја Босне и Херцеговине, јос невидјена...Цак и комуњара Дјуро Пуцар је само у кафани то неком поклонио а никад ниста није хтјео потписати. Нацин како су то организовале ове бјелосвјетске хуље хоце се поруцити да је ријец о вазном и непобијајуцем документу. Медјутим, само се не смије допустити да се ово ратификује у насем парламенту а нека ови сто би и родјену матер продали потписују ста хоце. Аустрија ако хоце дјетицима мозе поклонити комад своје земље. Свим цитаоцима би препоруцила да се добро информису о историји тог дијела БиХ и да послусају људе попут проф. Суада Куртцехајица, Антона Јекауца и многе др. који покусавају политицаре ,који ево деценијама немилосрдно униставају цега год се дотакну, спријецити у овој издаји незапамценој до сад. Суторина је једноставно увијек правно била босанска

ОДГОВОРИТЕ
Name

хистирија се понавља

26.08.2015 13:29

Ако погледамо границе БиХ Вело једноставно је уоцити да су кроз хисторију увијек повлацене унутар на стету нам заједницке дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.08.2015 13:30

Ове године само постено па ко це кога зај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.08.2015 13:45

Нисте бају питали неце проци!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзина

26.08.2015 14:07

Имамо вишка мора па дај Црногорцима и оно мало за што нису имали црно на бијело...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

26.08.2015 14:11

Хрвати имају скоро цело море и осунецени црногорци несто мало имају а ста мислите засто Срби нису изасли на море?? зато сто не знају да пливају или зато сто не знају да мисле и ратују???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

26.08.2015 18:52

Обрадовао се Фисер. Њему дразе него нама. Ја ироније је.ем ли му......

ОДГОВОРИТЕ