BiH i CG postigle sporazum o granici

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisali su danas u Beču sporazum o razgraničenju, koji je ocenjen veoma važnim s obzirom na to da je reč o prvom dokumentu te vrste postignutom između država bivše Jugoslavije.

Region 26.08.2015 | 22:54
BiH i CG postigle sporazum o granici

Sporazum su potpisali ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević, u prisustvu cnorgorskog predsednika Filipa Vujanovića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čavića.

Svečanom potpisivanju je prisustvovao i predsednik Austrije Hajnc Fišer.

Dokumentom je praktično rešeno pitanje međudržavne granice BiH i Crne Gore i pitanje kome pripada Sutorina. Pripada Crnoj Gori!

Ovaj sporazum šalje posebnu poruku s obzirom na to da BiH ima nerešena pitanja granice sa Hrvatskom i Srbijom, rekao je nakon njegovog potpisivanja predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

„Šaljemo poruku da sami treba da rešavamo probleme sa granicama. Moramo mi pre svega otkloniti probleme u komunikaciji“, poručio je Čović istakavši da će brza ratifikacija tog sporazuma pospešiti dalju saradnju sa Crnom Gorom, te podstaći odgovornije pristupanje pregovorima sa Hrvatskom i Srbijom oko sličnih problema.

Predsednik Vujanović je istakao da postoji mnoštvo razloga za zadovoljstvo, te da je jedan od njih to što je ovo prvi sporazum o državnoj granici između zemalja bivše Jugoslavije.

On je podsetio da je proces dezintegracije doneo sukobe koji su odneli mnoge žrtve, doneo izbeglice i materijalna razaranja, a da su se konflikti vodili upravo oko granica.

„Bez međunarodnog posredovanja, dobrom voljom, dobrosusedskim odnosima i prijateljskim odnosom dve zemlje dogovorili smo sporazum koji poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i Crne Gore, kao i definiše saradnju zemalja“, objasnio je Vujanović.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je sporazum potpisan u Beču pred samit o Zapadnom Balkanu, koji, kako je naglasio, treba da da novi impuls evropskim integracijama regiona.

Predsednik Fišer je istakao da je sporazum između BiH i Crne Gore važan korak o čemu svedoči činjenia da su njegovom potpisivanju prisustvovali predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik Crne Gore.

"Radujem se što je sporazum postignut, kao simbol spremnosti da se reše problemi putem dijaloga, na miran način“, poručio je Fišer dodajući da ima velika očekivanja od bečkog samita.

Fišer je pozvao dva predsednika i parlamente dveju zemalja da što pre ratifikuju potpisani sporazum i dodao da bi bilo dobro ako bi ovaj dokument mogao što pre da se primeni.

„Sporazum pokazuje da je moguće rešiti probleme na miran način“, naveo je austrijski predsednik podsednik.

Inače, potpisivanje graničnog sporazuma BiH i Crne Gore je ujedno uvod u dvodnevni samit o Zapadnom Balkanu koji se održava u Beču.

Samitu, pored domaćina, prisustvuju premijeri zemalja regiona, ministri spoljnih poslov i finansija, a sutra će im se pridružiti nemačka kancelarka Angela Merkel i evropska komesarka za proširenje Federika Mogerini, kao i komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

cccc

26.08.2015 12:39

Osta Republika Srpska/BiH bez mora... pih izdajnici

ODGOVORITE
Name

žal

26.08.2015 12:45

Jes' mi žao Cerića , taman bio begenis'o Sutorinu za se !

ODGOVORITE
Name

ado

26.08.2015 14:24

Samo se budala moze radovat kad mu neko nesto oduzme...uvijek su to nepismeni i zaostali ljudi...

Name

žal

27.08.2015 08:43

Ja se radujem što mi niste oduzeli !

Name

majevcanin

26.08.2015 13:00

Pa ima li ista na ovome svijetu i u ovoj ratnoj i posleratnoj situacoji da je Republika Srpska dobila... Pa cime se to CAVICU radujes.Prikazujes sebe a i Republiku Srpsku kao gubitnike.Vazno je da si ti prezentovan i da si ti u centru paznje.

ODGOVORITE
Name

Gradiška

26.08.2015 13:03

Jakih li država, kukala nam majka

ODGOVORITE
Name

koko

26.08.2015 13:14

Ovo nije nista do izdaja Bosne i Hercegovine, jos nevidjena...Cak i komunjara Djuro Pucar je samo u kafani to nekom poklonio a nikad nista nije htjeo potpisati. Nacin kako su to organizovale ove bjelosvjetske hulje hoce se poruciti da je rijec o vaznom i nepobijajucem dokumentu. Medjutim, samo se ne smije dopustiti da se ovo ratifikuje u nasem parlamentu a neka ovi sto bi i rodjenu mater prodali potpisuju sta hoce. Austrija ako hoce djeticima moze pokloniti komad svoje zemlje. Svim citaocima bi preporucila da se dobro informisu o istoriji tog dijela BiH i da poslusaju ljude poput prof. Suada Kurtcehajica, Antona Jekauca i mnoge dr. koji pokusavaju politicare ,koji evo decenijama nemilosrdno unistavaju cega god se dotaknu, sprijeciti u ovoj izdaji nezapamcenoj do sad. Sutorina je jednostavno uvijek pravno bila bosanska

ODGOVORITE
Name

histirija se ponavlja

26.08.2015 13:29

Ako pogledamo granice BiH Velo jednostavno je uociti da su kroz historiju uvijek povlacene unutar na stetu nam zajednicke drzave.

ODGOVORITE
Name

Boki

26.08.2015 13:30

Ove godine samo posteno pa ko ce koga zaj...

ODGOVORITE
Name

borac

26.08.2015 13:45

Niste baju pitali nece proci!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

brzina

26.08.2015 14:07

Imamo viška mora pa daj Crnogorcima i ono malo za što nisu imali crno na bijelo...

ODGOVORITE
Name

Serafim

26.08.2015 14:11

Hrvati imaju skoro celo more i osuneceni crnogorci nesto malo imaju a sta mislite zasto Srbi nisu izasli na more?? zato sto ne znaju da plivaju ili zato sto ne znaju da misle i ratuju???

ODGOVORITE
Name

Brle

26.08.2015 18:52

Obradovao se Fiser. Njemu draze nego nama. Ja ironije je.em li mu......

ODGOVORITE