Анализа: Шта нам је Ђорђевић рекао, а да није рекао?

Да ли минути у игри током меча Израел – Србија могу бар да наговесте у ком правцу селектор размишља и коме ће на крају морати да саопшти тужну вест?

Кошарка 25.08.2015 | 00:00
Анализа: Шта нам је Ђорђевић рекао, а да није рекао?

Још 12 дана тренинга. Још две припремне утакмице. Још две тешке одлуке.

Кошаркаши Србије, након што су у Тел Авиву и други пут победили Израел и отпутовали у Јерусалим, где ће се данас одмарати и посетити нека од светих здања вечног града, и даље се друже у проширеном саставу.

У групи их је 14, а 5. септембра на загревању пред утакмицу са Шпанијом само њих 12 моћи ће да носи званичну опрему КСС.

Док јавност у Србији нестрпљиво чека последња два "ката" селектора Александра Ђорђевића, он речи држи за себе, свестан да и даље има времена и за подизање форме и за пресудне одлуке.

"Неки наши играчи долазе до форме кроз минуте у игри, попут Теодосића, Бјелице, Ерцега... Имамо још довољно времена", рекао је Ђорђевић у недељу увече, после још једне грубе игре Израелаца и још једне победе наших кошаркаша, укупно шесте у седам припремних утакмица овог лета.

Међутим, шта нам је Ђорђевић рекао, а да нам није рекао?

У недељу увече поново се због проблема са леђима одмарао Богдан Богдановић, који је из тог разлога пропустио већ три меча у последње две недеље, један са Кином у Београду и оба са Израелом у Тел Авиву.

Он се одмарао у цивилу, а Немања Дангубић, Владимир Штимац и Никола Милутинов одмарали су се у опреми, јер нису одиграли ни минут у недељу увече. Први пут од окупљања, Ђорђевић је у неком од одмеравања снага користио само десет играча, подижући минуте и напор онима којима је то најпотребније тренутно, према његовој процени.

Тако су Марко Симоновић и Немања Недовић одиграли по 13, а Никола Калинић 15 минута у недељу увече, док су сви остали провели на терену између 20 и 28 минута, колико је играо Стефан Марковић. Лидер тима Милош Теодосић провео је на терену два минута мање, а петорка је била: Теодосић, Марковић, Калинић, Бјелица и Радуљица.

Подсетимо, не рачунајући "а приори" отказ Николе Јокића и тешко објашњиву ситуацију око забране наступа Бобану Марјановићу, Ђорђевић се за сада захвалио резервисти Стефану Поту и двојици равноправних кандидата Луки Митровићу и Марку Кешељу. Ко ће бити последња двојица кошаркаша којима ће Сале морати да саопшти тужну вест?

Тешко је рећи, иако ће многи "фаворите" пронаћи у тројици игача који у недељу нису улазили у игру. Оно што знамо јесте да времена има још мало, 12 дана, током којих ће се "орлови" састати само још два пута са Словенцима (27. августа у Љубљани и два дана касније у Бањалуци).

Пуних 35 минута у недељу увече потрошила су двојица центара, стартни Радуљица и замена Кузмић, а током пет минута игре Ђорђевић је опробао "смалл балл" петорку, са "четворком" Ерцегом у улози "лажног центра".

Ово упућује на то да Србија на Еуробаскет неће оптутовати са четворицом класичних центара, а тренутно су у тиму Радуљица, Кузмић, Милутинов и Штимац.

До тада, репрезентацију Србије чине ови асови: Милош Теодосић, Стефан Марковић, Немања Недовић, Богдан Богдановић, Драган Милосављевић, Никола Калинић, Марко Симоновић, Немања Дангубић, Немања Бјелица, Зоран Ерцег, Владимир Штимац, Мирослав Радуљица, Огњен Кузмић и Никола Милутинов.

Коментари / 0

Оставите коментар