Analiza: Šta nam je Đorđević rekao, a da nije rekao?

Da li minuti u igri tokom meča Izrael – Srbija mogu bar da nagoveste u kom pravcu selektor razmišlja i kome će na kraju morati da saopšti tužnu vest?

Košarka 25.08.2015 | 00:00
Analiza: Šta nam je Đorđević rekao, a da nije rekao?

Još 12 dana treninga. Još dve pripremne utakmice. Još dve teške odluke.

Košarkaši Srbije, nakon što su u Tel Avivu i drugi put pobedili Izrael i otputovali u Jerusalim, gde će se danas odmarati i posetiti neka od svetih zdanja večnog grada, i dalje se druže u proširenom sastavu.

U grupi ih je 14, a 5. septembra na zagrevanju pred utakmicu sa Španijom samo njih 12 moći će da nosi zvaničnu opremu KSS.

Dok javnost u Srbiji nestrpljivo čeka poslednja dva "kata" selektora Aleksandra Đorđevića, on reči drži za sebe, svestan da i dalje ima vremena i za podizanje forme i za presudne odluke.

"Neki naši igrači dolaze do forme kroz minute u igri, poput Teodosića, Bjelice, Ercega... Imamo još dovoljno vremena", rekao je Đorđević u nedelju uveče, posle još jedne grube igre Izraelaca i još jedne pobede naših košarkaša, ukupno šeste u sedam pripremnih utakmica ovog leta.

Međutim, šta nam je Đorđević rekao, a da nam nije rekao?

U nedelju uveče ponovo se zbog problema sa leđima odmarao Bogdan Bogdanović, koji je iz tog razloga propustio već tri meča u poslednje dve nedelje, jedan sa Kinom u Beogradu i oba sa Izraelom u Tel Avivu.

On se odmarao u civilu, a Nemanja Dangubić, Vladimir Štimac i Nikola Milutinov odmarali su se u opremi, jer nisu odigrali ni minut u nedelju uveče. Prvi put od okupljanja, Đorđević je u nekom od odmeravanja snaga koristio samo deset igrača, podižući minute i napor onima kojima je to najpotrebnije trenutno, prema njegovoj proceni.

Tako su Marko Simonović i Nemanja Nedović odigrali po 13, a Nikola Kalinić 15 minuta u nedelju uveče, dok su svi ostali proveli na terenu između 20 i 28 minuta, koliko je igrao Stefan Marković. Lider tima Miloš Teodosić proveo je na terenu dva minuta manje, a petorka je bila: Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica i Raduljica.

Podsetimo, ne računajući "a priori" otkaz Nikole Jokića i teško objašnjivu situaciju oko zabrane nastupa Bobanu Marjanoviću, Đorđević se za sada zahvalio rezervisti Stefanu Potu i dvojici ravnopravnih kandidata Luki Mitroviću i Marku Kešelju. Ko će biti poslednja dvojica košarkaša kojima će Sale morati da saopšti tužnu vest?

Teško je reći, iako će mnogi "favorite" pronaći u trojici igača koji u nedelju nisu ulazili u igru. Ono što znamo jeste da vremena ima još malo, 12 dana, tokom kojih će se "orlovi" sastati samo još dva puta sa Slovencima (27. avgusta u Ljubljani i dva dana kasnije u Banjaluci).

Punih 35 minuta u nedelju uveče potrošila su dvojica centara, startni Raduljica i zamena Kuzmić, a tokom pet minuta igre Đorđević je oprobao "small ball" petorku, sa "četvorkom" Ercegom u ulozi "lažnog centra".

Ovo upućuje na to da Srbija na Eurobasket neće optutovati sa četvoricom klasičnih centara, a trenutno su u timu Raduljica, Kuzmić, Milutinov i Štimac.

Do tada, reprezentaciju Srbije čine ovi asovi: Miloš Teodosić, Stefan Marković, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Nikola Kalinić, Marko Simonović, Nemanja Dangubić, Nemanja Bjelica, Zoran Erceg, Vladimir Štimac, Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić i Nikola Milutinov.

Komentari / 0

Ostavite komentar