Исламисти разарају древну Палмиру!

Џихадисти Исламске државе уништили су храм Балшамин, на једном од најзначајнијих локалитета у древном сиријском граду Палмири.

Свијет 24.08.2015 | 08:44
Исламисти разарају древну Палмиру!

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Британији, објавила је да су екстремисти уништили храм Балшамин дигнувши га у ваздух пре месец дана, док друга група активиста, са седиштем у Турској, наводи да се то догодило данас, преноси Тањуг.

Обе групе се ослањају на информације људи из Палмире и засад није јасно зашто им се подаци разликују, навела је агенција АП.

Палмиру су џихадисти заузели крајем маја, после чега се појавила информација да су град минирали, а у јулу да су уништили неколико древних споменика, укључујући статуу Лава древноарапске богиње Алат стару око две хиљаде година на улазу у музеј.

Према предању, Палмиру је основао библијски цар Соломон и један је од најбогатијих градова касне антике, у оази Сиријске пустиње.

Рушевине које се протежу на три километра на списку су објеката светске културне баштине Унеска.

Генерална директорка Унеска, Ирина Бокова, упозорила је у петак да екстремисти Исламске државе у Сирији и Ираку учествују у најбруталнијем, систематском уништавању древних локалитета, незабележеном још од Другог светског рата.

Бокова је то изјавила неколико сати пошто су екстремисти потпуно уништили манастир у централној сиријској провинцији Хомс, стар 1.500 година.

Пре неколико дана, припадници ИД погубили су у Палмири чувеног сиријског експерта за антику и археолога, бившег директора архитектонско-историјског комплекса, 82-годишњег Каледа Асада, којем су одсекли главу.

Чланови породице рекли су да је Асадово обезглављено тело било везано за антички стуб на централном тргу Палмире. Пре убиства, Асада су неколико недеља мучили.

РТС

 

Коментари / 0

Оставите коментар