Islamisti razaraju drevnu Palmiru!

Džihadisti Islamske države uništili su hram Balšamin, na jednom od najznačajnijih lokaliteta u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Svijet 24.08.2015 | 08:44
Islamisti razaraju drevnu Palmiru!

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, objavila je da su ekstremisti uništili hram Balšamin dignuvši ga u vazduh pre mesec dana, dok druga grupa aktivista, sa sedištem u Turskoj, navodi da se to dogodilo danas, prenosi Tanjug.

Obe grupe se oslanjaju na informacije ljudi iz Palmire i zasad nije jasno zašto im se podaci razlikuju, navela je agencija AP.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući statuu Lava drevnoarapske boginje Alat staru oko dve hiljade godina na ulazu u muzej.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svetske kulturne baštine Uneska.

Generalna direktorka Uneska, Irina Bokova, upozorila je u petak da ekstremisti Islamske države u Siriji i Iraku učestvuju u najbrutalnijem, sistematskom uništavanju drevnih lokaliteta, nezabeleženom još od Drugog svetskog rata.

Bokova je to izjavila nekoliko sati pošto su ekstremisti potpuno uništili manastir u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, star 1.500 godina.

Pre nekoliko dana, pripadnici ID pogubili su u Palmiri čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, bivšeg direktora arhitektonsko-istorijskog kompleksa, 82-godišnjeg Kaleda Asada, kojem su odsekli glavu.

Članovi porodice rekli su da je Asadovo obezglavljeno telo bilo vezano za antički stub na centralnom trgu Palmire. Pre ubistva, Asada su nekoliko nedelja mučili.

RTS

 

Komentari / 0

Ostavite komentar