Бечка конференција доноси 1,5 милијарди

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да БиХ на Бечкој конференцији може рачунати на око милијарду евра као подршку буџетима и око 500 милиона евра за инфраструктурне, енергетске и друге инвестиционе активности у наредне три године.

Босна и Херцеговина 23.08.2015 | 19:57
Бечка конференција доноси 1,5 милијарди

Црнадак је рекао да се на Бечкој конференцији не завршава прича о финансијској подршци БиХ, него тамо заправо тек почиње и зависиће од квалитетно припремљених пројеката и од успјешног провођења реформи.

Он је изјавио да је Министарство иностраних послова у потпуности спремно за конференцију у Бечу.

Црнадак је подсјетио да је БиХ још раније, заједно са Европском комисијом, дефинисала пројекте са којима улази у регионално инфраструктурно повезивање.

"У међувремену су достављени пројекти за мостове у Градишци и Свилају, што је од посебног значаја за повезивање Републике Српске и БиХ са Европом, а након посљедњег сусрета српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и премијера Србије Александра Вучића најављено је да ће један од пројеката бити и пруга Београд - Сарајево, тако да ће и то бити једна од важних тема за БиХ", прецизирао је Црнадак.

Министар иностраних послова БиХ Бечку конференцију која је наставак такозваног Берлинског процеса види као снажну потврду европске будућности региона и подстрек за политичку стабилизацију прилика на подручју Балкана.

Он сматра да је одлично што ће у Бечу бити потписан споразум о међудржавној граници БиХ и Црне Горе.

Црнадак је као једну од тема Бечке конференције најавио питање таласа азиланата који прелазе земаља Балкана даље у Европу, те је истакао да, иако стање у Македонији, па и Србији изгледа доста озбиљно, у БиХ за сада нема најаве драматичног прилива азиланата.

(Вијести.ба/Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

н.н.

23.08.2015 09:07

И теби су миле паре. Само гледас ста це ко дати. Покрени производњу да народ ради а не да рови по контејнеру. Ста вас брига ви једете са дрзавних јасли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

23.08.2015 10:04

Успјех наших економиста се мјери по томе колико се ко може задужити.Честитам на успјеху,ваљда ће то неко некад вратити,битно је да ви и ваша дјеца имате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

23.08.2015 15:46

Коју је школу завршио Игор Црнадак?

Name

Херцеговац

23.08.2015 11:59

Даће ти г.... нека нахране избјеглице сто се мотају по Грчкој и Србији .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управу сте

23.08.2015 12:10

Али само за вас политицаре не за БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

23.08.2015 17:07

Најкрупнији свјетски капитал нас упорно разваљује најачим оружјем, новцем! И нико их не може оптужити за геноцид. Иако су уништили баш све предиспозиције за живот на овом простору. Што је најгоре, уништен је систем вриједности. Све је поравнато. Како се ријешити багре кад им нон-стоп дотурају потребне количине новца у одсутном тренутку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: дивља јабука

23.08.2015 19:37

Хвала за овај коментар. Управо о томе се ради. Мале су разлике измедју локалних полиричара јер имају исте менторе и исте налогодавце. А народ ко стока: нек се некако крпи од првог до првог, кога брига шта ће бити догодине или за 10 година

Name

добро

24.08.2015 03:43

Ето конацно цемо јести златним кашикама!

ОДГОВОРИТЕ