Bečka konferencija donosi 1,5 milijardi

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da BiH na Bečkoj konferenciji može računati na oko milijardu evra kao podršku budžetima i oko 500 miliona evra za infrastrukturne, energetske i druge investicione aktivnosti u naredne tri godine.

Bosna i Hercegovina 23.08.2015 | 19:57
Bečka konferencija donosi 1,5 milijardi

Crnadak je rekao da se na Bečkoj konferenciji ne završava priča o finansijskoj podršci BiH, nego tamo zapravo tek počinje i zavisiće od kvalitetno pripremljenih projekata i od uspješnog provođenja reformi.

On je izjavio da je Ministarstvo inostranih poslova u potpunosti spremno za konferenciju u Beču.

Crnadak je podsjetio da je BiH još ranije, zajedno sa Evropskom komisijom, definisala projekte sa kojima ulazi u regionalno infrastrukturno povezivanje.

"U međuvremenu su dostavljeni projekti za mostove u Gradišci i Svilaju, što je od posebnog značaja za povezivanje Republike Srpske i BiH sa Evropom, a nakon posljednjeg susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je da će jedan od projekata biti i pruga Beograd - Sarajevo, tako da će i to biti jedna od važnih tema za BiH", precizirao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH Bečku konferenciju koja je nastavak takozvanog Berlinskog procesa vidi kao snažnu potvrdu evropske budućnosti regiona i podstrek za političku stabilizaciju prilika na području Balkana.

On smatra da je odlično što će u Beču biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore.

Crnadak je kao jednu od tema Bečke konferencije najavio pitanje talasa azilanata koji prelaze zemalja Balkana dalje u Evropu, te je istakao da, iako stanje u Makedoniji, pa i Srbiji izgleda dosta ozbiljno, u BiH za sada nema najave dramatičnog priliva azilanata.

(Vijesti.ba/Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

n.n.

23.08.2015 09:07

I tebi su mile pare. Samo gledas sta ce ko dati. Pokreni proizvodnju da narod radi a ne da rovi po kontejneru. Sta vas briga vi jedete sa drzavnih jasli.

ODGOVORITE
Name

vuk

23.08.2015 10:04

Uspjeh naših ekonomista se mjeri po tome koliko se ko može zadužiti.Čestitam na uspjehu,valjda će to neko nekad vratiti,bitno je da vi i vaša djeca imate.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

23.08.2015 15:46

Koju je školu završio Igor Crnadak?

Name

Hercegovac

23.08.2015 11:59

Daće ti g.... neka nahrane izbjeglice sto se motaju po Grčkoj i Srbiji .

ODGOVORITE
Name

Upravu ste

23.08.2015 12:10

Ali samo za vas politicare ne za BIH.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

23.08.2015 17:07

Najkrupniji svjetski kapital nas uporno razvaljuje najačim oružjem, novcem! I niko ih ne može optužiti za genocid. Iako su uništili baš sve predispozicije za život na ovom prostoru. Što je najgore, uništen je sistem vrijednosti. Sve je poravnato. Kako se riješiti bagre kad im non-stop doturaju potrebne količine novca u odsutnom trenutku.

ODGOVORITE
Name

re: divlja jabuka

23.08.2015 19:37

Hvala za ovaj komentar. Upravo o tome se radi. Male su razlike izmedju lokalnih poliričara jer imaju iste mentore i iste nalogodavce. A narod ko stoka: nek se nekako krpi od prvog do prvog, koga briga šta će biti dogodine ili za 10 godina

Name

dobro

24.08.2015 03:43

Eto konacno cemo jesti zlatnim kašikama!

ODGOVORITE