Почела је операција 'Чист интернет'

Кина је у јулу покренула операцију 'Чист интернет' с циљем побољшања сигурности на интернету, хапшења и разбијања бројних банди сајбер криминалаца.

Информационе технологије 22.08.2015 | 09:05
Почела је операција 'Чист интернет'

До сада је истражено око 7,400 случајева сајбер напада у Кини која већином укључују хаковање и крађу личних и финансијских података, а у јавном саопштењу министарства јавне сигурности објављени су подаци везани за десет истрага – о сајбер нападима на телекоме, крађу финансијских информација путем спам СМС-ова, лажним онлине платформама за инвестирање итд.

Иначе, Кина је позната по својој цензури интернета и 'великом фиреwаллу' помоћу којег држава контролише и регулише, односно блокира стране интернет странице и друштвене мреже, док с интернета редовно уклања негативне коментаре и текстове против владе.

Такође, у Кини је на снази и закон према којем се сви блогери морају да региструју и на интернету користите права имена како би стално били под надзором државе.

Иако покушавају да побољшају сигурност интернет корисника, многи (а највише Американци) често оптужују кинеску владу, односно хакере повезане с њима за велике сајбер нападе на америчке владине, корпоративне и војне циљеве, првенствено у сврху шпијунаже.

Иако из Пекинга одбацују ове оптужбе и често напомињу како су управо они велика жртва сајбер напада, бројни медији су више пута писали о мистериозној Јединици 61398 којом наводно управља кинеска војска и која је заслужна за бројне хакерске нападе на војне и цивилне циљеве у САД-у и другим земљама.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар