Помор рибе због ниског водостаја

Посљедњих дана ријека Босна није ријека, то је поточић, а најтачнија тврдња би била да је ријека Босна ових дана отворена канализација због нелегалних канализационих прикључака, сматрају у Удружењу грађана Бистро.

Босна и Херцеговина 21.08.2015 | 08:42
Помор рибе због ниског водостаја

Одмах након водозахвата на Бачеву, ова љепотица, на дијелу који риболовци зову "Мала Босна", има једва примјетан ток.



Код Римског моста је преграђена браном од камена изграђеном од стране излетника у сврху чувања гајби пива, сокова и лубеница док се хладе у њеној води. И ту се види стварна количина воде која тече ријеком.

Већ са првим кућама ту су и нелегани канализациони прикључци, па и један колектор и пречистач отпадних вода за који мјештани кажу да годинама не ради. И ту већ почиње љетни миомирис који се осјети и уз ријеку Миљацку.

"Када је количина чисте воде ријеке Босне довољна да рибе пронађу струје које носе ту чисту воду, или макар разријеђену концентрацију отпадних вода, рибе и остали становници некако и преживе.



У ситуацијама попут ове посљедњих дана, чак и најотпорније, гагице, скончају своје животе", рекао је Сенад капо из Удружења грађана Бистро.



Босна није једина ријека која је ових дана пресушила, и ријека Мисоча је потпуно пресушила и на њој је настао велики помор риба и ракова.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УКРИНА

21.08.2015 11:15

Највећа ријека у Републици Српској је ријека Укрина и она се сваки дан све више девастира одвожењем шљунка са њених обала, затим напаја два велика рибњака (Прњавор и Борд) који јој узимају 80% њене воде. Њен водостај је данас веома, веома мален и појстоји оправдана сумња да ће она и пресушити, на жалост њених обожаваоца.

ОДГОВОРИТЕ