Pomor ribe zbog niskog vodostaja

Posljednjih dana rijeka Bosna nije rijeka, to je potočić, a najtačnija tvrdnja bi bila da je rijeka Bosna ovih dana otvorena kanalizacija zbog nelegalnih kanalizacionih priključaka, smatraju u Udruženju građana Bistro.

Bosna i Hercegovina 21.08.2015 | 08:42
Pomor ribe zbog niskog vodostaja

Odmah nakon vodozahvata na Bačevu, ova ljepotica, na dijelu koji ribolovci zovu "Mala Bosna", ima jedva primjetan tok.



Kod Rimskog mosta je pregrađena branom od kamena izgrađenom od strane izletnika u svrhu čuvanja gajbi piva, sokova i lubenica dok se hlade u njenoj vodi. I tu se vidi stvarna količina vode koja teče rijekom.

Već sa prvim kućama tu su i nelegani kanalizacioni priključci, pa i jedan kolektor i prečistač otpadnih voda za koji mještani kažu da godinama ne radi. I tu već počinje ljetni miomiris koji se osjeti i uz rijeku Miljacku.

"Kada je količina čiste vode rijeke Bosne dovoljna da ribe pronađu struje koje nose tu čistu vodu, ili makar razrijeđenu koncentraciju otpadnih voda, ribe i ostali stanovnici nekako i prežive.



U situacijama poput ove posljednjih dana, čak i najotpornije, gagice, skončaju svoje živote", rekao je Senad kapo iz Udruženja građana Bistro.



Bosna nije jedina rijeka koja je ovih dana presušila, i rijeka Misoča je potpuno presušila i na njoj je nastao veliki pomor riba i rakova.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UKRINA

21.08.2015 11:15

Najveća rijeka u Republici Srpskoj je rijeka Ukrina i ona se svaki dan sve više devastira odvoženjem šljunka sa njenih obala, zatim napaja dva velika ribnjaka (Prnjavor i Bord) koji joj uzimaju 80% njene vode. Njen vodostaj je danas veoma, veoma malen i pojstoji opravdana sumnja da će ona i presušiti, na žalost njenih obožavaoca.

ODGOVORITE