Како да спријечите претјерано знојење

Хиперхидроза може да буде врло непријатна нарочито лети, али проблем је могуће да се ублажити.

Здравље 20.08.2015 | 07:53
Како да спријечите претјерано знојење

НОРМАЛНО је и здраво знојити се када температура порасте, али кругови од зноја испод пазуха, слепљена одећа и стално влажни дланови могу да буду изузетно непријатни.

Медицинско стање познато као хиперхидроза имају људи који се зноје четири или пет пута више од нормалног. И за то има лека: помоћу неколико савета можете спречити или ублажити знојење и непријатне мирисе који уз то иду.

Ако ништа од овога не помаже, постоје и медицински начини лечења овог поремећаја, као што су примена ботокса, или операција.

1. Не зачињавајте храну

Велика шоља ледене кафе или пикантни сосови јесу неодољиво укусни, али покушајте да ограничите зачине и кофеин ако желите да се мање знојите. Зачињена храна и кофеин могу да активирају неуротрансмитере, који се зову ацетилхолини. Све што стимулише ове неуротрансмитере може да утиче на жлезде које изазивају знојење.

2. Користите антиперспиранте

Они садрже алуминијумске соли, и када их нанесете на кожу, формирају чепове који блокирају зној. Можете тражити од дерматолога да вам препоручи антиперспирант. Медицински антиперспиранти су ефикаснији у заустављању знојења зато што имају веће концентрације активних састојака.

3. Ставите дезодоранс пре спавања

Производња зноја је ноћу на најнижем нивоу, па активни састојци антиперспираната имају веће шансе да уђу у поре и блокирају знојење ујутру. Можете нанети антиперспирант и ујутро. Не брините да ће се производ испрати током туширања, јер су његови састојци већ продрли у знојне канале.

4. Остале зоне

Руке, ноге, лице, леђа, груди, па чак и препоне имају високу концентрацију знојних жлезда. Ови делови тела биће сувљи ако и на њих нанесете антиперспирант, али будите пажљиви са осетљивим деловима тела. Немојте наносити антиперспирант на лице.

6. Не дозволите дехидрацију

Прекомерно знојење може да доведе до дехидрације и топлотног удара. Воће и поврће су природни хидратори, јер садрже од 60 до 95 одсто воде. Диње, папаја и манго су нарочито корисни, јер садрже и калијум, који помаже у регулисању равнотеже течности и минерала у телу. Пијте доста воде, а избегавајте алкохол, јер он само доприноси дехидрацији.

7. Будите смирени

Ствари које радите да смањите анксиозност, као што је дубоко дисање, смањиће стимулацију неуротрансмитера који стимулишу знојне жлезде. Ако се често јако знојите када сте у стресној ситуацији, лекар може прописати лекове за смањивање знојења у овим ситуацијама, или предложити друге могућности лечења.

8. Хладна вода

поспешује знојење, па се зато туширајте само млаком водом и сапунима неутралне или благо киселе пХ вредности (5,5). Они чувају заштитни кисели омотач коже и спречавају размножавање бактерија на њеној површини. Немојте користити класичне базне сапуне.

9. уклањајте длачице испод пазуха и са препона.

Зној се задржава на длачицама, а онда лако долази у контакт са ваздухом и бактеријама. Под утицајем бактерија ослобађа се једна врста киселине, која је главни узрок непријатног телесног мириса.

10. одећа

Носите само памук, лан и природне материјале. Облачите сваког дана чисте ствари јер бактерије на неопраној одећи стварају неугодан мирис зноја.н

ЈОНТОФОРЕЗА

Ако се знојите и поред антиперспираната, лекар вам може препоручити један од медицинских третмана као што је јонтофореза. Овај третман користи струју која спречава зној да дође на површину коже. Иако је генерално безбедна, јонтофореза није препоручљива за жене које су трудне и људе који имају пејсмејкер или металне импланте, срчане проблеме, или епилепсију.

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЦИНИК

20.08.2015 11:01

Да не бисмо трпели непријатности због претераног знојења, мислим да је најбоље да одстранимо знојне жлезде. Ма, хајте молим вас зар да идемо против природе. Ја се борим на тај начин што настојим да се мање нервирам и наравно купање и превентивно купање помажу у великој мери. Ето, то је мој савет стручњацима за знојење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ледени зној

20.08.2015 20:24

Скоро сам имала проблеме с оком и ледени зној на целу. Није смрдило али је било застрасујуце јер је љето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицобн

06.09.2015 13:55

Па има ли иста љепсе од мириса квалитетног зноја

ОДГОВОРИТЕ