Kako da spriječite pretjerano znojenje

Hiperhidroza može da bude vrlo neprijatna naročito leti, ali problem je moguće da se ublažiti.

Zdravlje 20.08.2015 | 07:53
Kako da spriječite pretjerano znojenje

NORMALNO je i zdravo znojiti se kada temperatura poraste, ali krugovi od znoja ispod pazuha, slepljena odeća i stalno vlažni dlanovi mogu da budu izuzetno neprijatni.

Medicinsko stanje poznato kao hiperhidroza imaju ljudi koji se znoje četiri ili pet puta više od normalnog. I za to ima leka: pomoću nekoliko saveta možete sprečiti ili ublažiti znojenje i neprijatne mirise koji uz to idu.

Ako ništa od ovoga ne pomaže, postoje i medicinski načini lečenja ovog poremećaja, kao što su primena botoksa, ili operacija.

1. Ne začinjavajte hranu

Velika šolja ledene kafe ili pikantni sosovi jesu neodoljivo ukusni, ali pokušajte da ograničite začine i kofein ako želite da se manje znojite. Začinjena hrana i kofein mogu da aktiviraju neurotransmitere, koji se zovu acetilholini. Sve što stimuliše ove neurotransmitere može da utiče na žlezde koje izazivaju znojenje.

2. Koristite antiperspirante

Oni sadrže aluminijumske soli, i kada ih nanesete na kožu, formiraju čepove koji blokiraju znoj. Možete tražiti od dermatologa da vam preporuči antiperspirant. Medicinski antiperspiranti su efikasniji u zaustavljanju znojenja zato što imaju veće koncentracije aktivnih sastojaka.

3. Stavite dezodorans pre spavanja

Proizvodnja znoja je noću na najnižem nivou, pa aktivni sastojci antiperspiranata imaju veće šanse da uđu u pore i blokiraju znojenje ujutru. Možete naneti antiperspirant i ujutro. Ne brinite da će se proizvod isprati tokom tuširanja, jer su njegovi sastojci već prodrli u znojne kanale.

4. Ostale zone

Ruke, noge, lice, leđa, grudi, pa čak i prepone imaju visoku koncentraciju znojnih žlezda. Ovi delovi tela biće suvlji ako i na njih nanesete antiperspirant, ali budite pažljivi sa osetljivim delovima tela. Nemojte nanositi antiperspirant na lice.

6. Ne dozvolite dehidraciju

Prekomerno znojenje može da dovede do dehidracije i toplotnog udara. Voće i povrće su prirodni hidratori, jer sadrže od 60 do 95 odsto vode. Dinje, papaja i mango su naročito korisni, jer sadrže i kalijum, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti i minerala u telu. Pijte dosta vode, a izbegavajte alkohol, jer on samo doprinosi dehidraciji.

7. Budite smireni

Stvari koje radite da smanjite anksioznost, kao što je duboko disanje, smanjiće stimulaciju neurotransmitera koji stimulišu znojne žlezde. Ako se često jako znojite kada ste u stresnoj situaciji, lekar može propisati lekove za smanjivanje znojenja u ovim situacijama, ili predložiti druge mogućnosti lečenja.

8. Hladna voda

pospešuje znojenje, pa se zato tuširajte samo mlakom vodom i sapunima neutralne ili blago kisele pH vrednosti (5,5). Oni čuvaju zaštitni kiseli omotač kože i sprečavaju razmnožavanje bakterija na njenoj površini. Nemojte koristiti klasične bazne sapune.

9. uklanjajte dlačice ispod pazuha i sa prepona.

Znoj se zadržava na dlačicama, a onda lako dolazi u kontakt sa vazduhom i bakterijama. Pod uticajem bakterija oslobađa se jedna vrsta kiseline, koja je glavni uzrok neprijatnog telesnog mirisa.

10. odeća

Nosite samo pamuk, lan i prirodne materijale. Oblačite svakog dana čiste stvari jer bakterije na neopranoj odeći stvaraju neugodan miris znoja.n

JONTOFOREZA

Ako se znojite i pored antiperspiranata, lekar vam može preporučiti jedan od medicinskih tretmana kao što je jontoforeza. Ovaj tretman koristi struju koja sprečava znoj da dođe na površinu kože. Iako je generalno bezbedna, jontoforeza nije preporučljiva za žene koje su trudne i ljude koji imaju pejsmejker ili metalne implante, srčane probleme, ili epilepsiju.

B 92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ЦИНИК

20.08.2015 13:01

Да не бисмо трпели непријатности због претераног знојења, мислим да је најбоље да одстранимо знојне жлезде. Ма, хајте молим вас зар да идемо против природе. Ја се борим на тај начин што настојим да се мање нервирам и наравно купање и превентивно купање помажу у великој мери. Ето, то је мој савет стручњацима за знојење.

ODGOVORITE
Name

ledeni znoj

20.08.2015 22:24

Skoro sam imala probleme s okom i ledeni znoj na celu. Nije smrdilo ali je bilo zastrasujuce jer je ljeto.

ODGOVORITE
Name

kicobn

06.09.2015 15:55

Pa ima li ista ljepse od mirisa kvalitetnog znoja

ODGOVORITE