Пилот Партизану: "Да вас возим до Барселоне"!

Капетан авиона Стеван Игњатовић по полетању за Београд пожелео фудбалерима Партизана да се виде поново ускоро, али да следећа дестинација буде Барселона. Стадион у Борисову - футуризам. Андријино колено отечено. Ордење од полиције!

Фудбал 20.08.2015 | 23:45
Пилот Партизану: "Да вас возим до Барселоне"!

Партизан је могао много боље да прође на "Борисов арени" у уторак увече. Минималан пораз, са десеторицом на терену, оставио је, међутим, наду црно-белима да ће у реваншу, уз буку Гробара који би могли да поремете екипу белоруског шампиона, могли до групне фазе Лиге шампиона и 15-ак милиона евра.

Управо тих 15 милиона разлога били су и "подлога" за малтретирање фудбалера и стручног штаба Партизана по доласку у Белорусију и несхватљиво одсуство помоћи људи из БАТЕ-а, који нису ни дочекали делегацију српског шампиона.

Било је разних предлога за "освету", али, ипак, превладао је разум, па ће БАТЕ бити дочекан као и све остале екипе - на прави, домаћински начин. Прилике за "освету" биће на терену, у спортском смислу.

"Код куће не бисмо смели да имамо милости за БАТЕ.Требало би да их згазимо, како знамо и умемо. Биће пакао, сигуран сам, а они би требало да га памте цео живот. По лошем, наравно", рекао је после утакмице у Белорусији , Словенац Грегор Балажиц један од најбољих (ако не и најбољи играч црно-белих) у првом мечу плеј-офа за пласман у Лигу шампиона.

Без обзира на овај "гаф" домаћина, БАТЕ Борисову се мора скинути капа за изглед стадиона који, када му прилазите, изгледа попут свемирског брода који се спустио усред шуме! Борисов је типично совјетско место, са видљивим остацима ондашње архитектуре, али зато стадион потпуно одскаче од околине. У здању постоји лифт(!), тоалети беспрекорно чисти, интернет шљака "брзином светлости"...

"Нешто мало боље него код нас у Србији", шалили смо се на сопствени рачун, да би поентирао колега из "Вечерњих новости": "БАТЕ Борисову треба дати 'вајлд карту' у наредне две, три сезоне за Лигу шампиона!".

Партизан је одиграо врло добро прво полувреме (након што се ослободио почетног притиска домаћина), али су наивност Марка Јевтовића, лукавство Родјонова, и брза рука судије Крејга Томсона бито утицали на других 45 минута. Јевтовић је и даље у грчу од доласка из Новог Пазара и биће му потребно време (а тренеру и навијачима стрпљење за њега). Ову школу је морао кад-тад да научи. Штета је што је школа плаћена. Видећемо коликом ценом.

Чуди само како судија није видео онај лакат у главу Фабрисија у 90. минуту. Томсон није чак свирао ни фаул за Партизан!

Попут оног чувеног "неписаног правила", Партизан је кажњен за промашаје који су недопустиви у овој фази такмичења каква је Лига шампиона. Гол је морао да се да из ОНАКВЕ две прилике. Андрија Живковић, чије је колено било отечено и у завоју након утакмице, био је покуњен што бар једном није савладао Черника.

Да се сликовито изразимо: Партизан је сам себи пуцао у колено!

Да ли има наде у реваншу?

Управа Партизана је могла (читај: морала) да на време обезбеди појачања на појединим позицијама - пре свих, задњег везног и левог спољњег, а да не дозволи себи да на тим позицијама зависи од једног играча (у оба случаја - неискусним за озбиљне европске мегдане). Помало подсећа овај фудбалски тим Партизана на кошаркашки који је готово целу прошлу сезону одиграо без плејмејкера!

Но, шта је-ту је, са оним чиме располаже Партизан у реваншу мора да да два гола, мора да нападне, али и да не дозволи "промају", да затвори "шиштање" са бокова, да неутралише Игора Стасевича од чије игри зависи игра БАТЕ Борисова (наравно, није он једини), да се Валерију Божинову јасно стави до знања да нема много времена за њега и да је време да почне да "ради"... Није ствар само у томе што Бугарин нема велики учинак у нападу, већ му је и одбрана слабија страна, па остави везни ред на цедилу, а онда ни не треба да чуди што се догоде два жута за првих 45 минута (уз већ описану наивност Јевтовића).

Када испадне везни ред, на мукама је одбрана, али се мора истаћи да су Грегор Балажиц и Фабрисио у уторак увече били на висини задатка. Пролазило је много лопти до њих, а они су успевали да реше готово све ситуације. Наравно да је било и грешака, али нису роботи!

Стефан Бабовић је често на мети критика навијача (има и оправданих критика), али капитен црно-белих (кад Саша Илић није на терену) је са претрчаних 12 километара и покривање дела терена где је требало да буде Јевтовић у других 45 минута заслужио аплауз.

"Нисмо могли да играмо у другом полувремену са десеторицом, једва смо контролисали лопту", говорио је после меча.

Дарко Брашанац је уз Бабовића поново држао средину. Статистика каже: Брашанац је (81%), уз Балажица (89%), имао успешних пасова на утакмици, а његов борбени дух и спремност су непроцењиви за ову екипу.

Физичка спремност је на страни белоруске екипе, а тренер БАТЕ-а Александар Јермакович рекао је после меча да "форма његове екипе није у зениту". "Оценио бих нашу тренутну форму као средњу", каже он, признајући да би прихватио резултат 1:0 пре утакмице.

Ако је "физика" на страни белоруског шампиона, техника и појединално знање - нису. Општа оцена је да је Стеауа, поготово у Београду, оставила бољи утисак и да је опаснија од БАТЕ-а. То, наравно, не значи да БАТЕ треба потценити (штавише!), али да Партизан има разлога за оптимизам, за наду.

Уосталом, ако је Стеауа пала на Топчидерском брду, зашто не би и БАТЕ?

Тако мисли и капетан авиона Аир Сербиа Стеван Игњатовић, који је из Београда, пред само полетање, узвикнуо: "Крећемо у победу!". Када се "челична птица" одвајала од писте у Минску пожелео је ово: "Изгубили смо, али постоји реванш. Надам се да се видимо ускоро, да вас возим до Барселоне".

После пређених 1.500 километара група од око 150 Гробара дошла је из Србије у Белорусију, а тамо их је сачекала и група од око навијача братског ЦСКА из Москве. Дуго је трајало прегањање са органима реда око уласка, око карата...
Представници Партизана задужени за односе са навијачима успели су да се договоре са полицијом, а потом изненађење - обојица су добили по орден од локалних органа реда за успешно решен задатак!

Коментари / 0

Оставите коментар