Ово су најбољи универзитети на Балкану

Према Шангајској листи 500 најбољих универзитета у свијету од високошколских установа из земаља региона Балкана налазе се само универзитети из Београда и Љубљане.

Свијет 16.08.2015 | 17:07
Ово су најбољи универзитети на Балкану

На листи која је данас објављена, а која сваке године рангира 500 најбољих универзитета у свијету, Универзитет у Београду се налази између 301. и 400. мјеста, као и претходне двије године.

Од универзитета у региону налази се само још Универзитет у Љубљани, који је рангиран између 401. и 500. мјеста ове престижне листе.

На листи се не налази ниједан универзитет из Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, Македоније, Црне Горе и Косова.

Иначе, првих десет мјеста на Шангајској листи за 2015. годину заузима осам америчких и два британска универзитета.

- Харвард најбољи на свијету -

Први је тринаесту годину заредом Харвард, а слиједе га Станфорд, Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy (МИТ), Беркелеy, британски Цамбридге, Принцетон, Технолошки институт Цалифорниа, Универзитет у Колумбији, Универзитет у Чикагу и британски Оxфорд.

Академско рангирање универзитета у свијету спроводи шангајски Универзитет Цао Тун и као критеријуми се оцјењују научно-истраживачки рад, утицај на науку, цитираност радова, одзив у појединим областима и утицај универзитета у региону.

Иначе, велики је престиж за универзитете појавити се на Шангајској листи која обухвата само два посто свјетских универзитета.

(Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар