Ovo su najbolji univerziteti na Balkanu

Prema Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta u svijetu od visokoškolskih ustanova iz zemalja regiona Balkana nalaze se samo univerziteti iz Beograda i Ljubljane.

Svijet 16.08.2015 | 17:07
Ovo su najbolji univerziteti na Balkanu

Na listi koja je danas objavljena, a koja svake godine rangira 500 najboljih univerziteta u svijetu, Univerzitet u Beogradu se nalazi između 301. i 400. mjesta, kao i prethodne dvije godine.

Od univerziteta u regionu nalazi se samo još Univerzitet u Ljubljani, koji je rangiran između 401. i 500. mjesta ove prestižne liste.

Na listi se ne nalazi nijedan univerzitet iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Inače, prvih deset mjesta na Šangajskoj listi za 2015. godinu zauzima osam američkih i dva britanska univerziteta.

- Harvard najbolji na svijetu -

Prvi je trinaestu godinu zaredom Harvard, a slijede ga Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Berkeley, britanski Cambridge, Princeton, Tehnološki institut California, Univerzitet u Kolumbiji, Univerzitet u Čikagu i britanski Oxford.

Akademsko rangiranje univerziteta u svijetu sprovodi šangajski Univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se ocjenjuju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima i uticaj univerziteta u regionu.

Inače, veliki je prestiž za univerzitete pojaviti se na Šangajskoj listi koja obuhvata samo dva posto svjetskih univerziteta.

(Anadolija)

Komentari / 0

Ostavite komentar