Кирби: Подршка односу Србије и Српске

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је да подржава садашњи однос Србије према Републици Српској.

Република Српска 16.08.2015 | 19:56
Кирби: Подршка односу Србије и Српске

Амерички дипломата није желио да коментарише Дејтонски мировни споразум, да ли му је потребно мијењање или креирање неког новог уставно-правног оквира за БиХ, наводећи да је он амбасадор САД у Србији, не у БиХ.

"Све што могу рећи је да подржавамо Дејтонски споразум, а причу о његовом мијењању остављам онима који се баве БиХ. Што се тиче Србије и њеног односа према Републици Српској могу рећи да га подржавамо и да је најбитније да имамо мир у региону", рекао је Кирби агенцији Бета.

Кирби сматра да би што прије требало нормализовати односе Београда и Приштине, али да документ о томе треба да саставе Србија, /самопроглашено/ Косово и ЕУ.

"Још када су октобру 2012. године амерички државни секретар Хилари Клинтон и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон долазиле у Београд разговарано је о нормализацији односа Београда и Приштине, али ни тада није речено шта она конкретно подразумијева. До сада није усвојен никакав документ, а у каквој ће то форми бити на Србији, Косову и ЕУ је да одлуче и да прихвате оно што су се договорили", рекао је Кирби.

Говорећи о предстојећој посјети премијера Србије Александра Вучића Вашингтону, он је навео да претпоставља да ће потпредсједника САД Џозефа Бајдена, са којим је предвиђен састанак, занимати да ли и када Србија може до чланства у ЕУ и како Америка може да јој помогне на том путу.

"Како је Србија постала знатно активнија у мировним мисијама у свијету, вјерујем да ће једна од тема бити и помоћ САД Војсци Србије", навео је Кирби.

Према његовим ријечима, једна од тема ће бити и економија, у склопу које ће се разговарати и о енергетској зависности Србије у односу на било коју земљу, па и у односу на Русију када је ријеч о гасу.

Кирби је нагласио да је неколико америчких компанија заинтересовано за улагање у Србију, прије свега у експлоатацију литијума и бакра, као и куповину "Телекома Србије".

"Чуо сам да је неколико америчких компанија послало необавезујуће понуде за жТелекомж, а постоје и двије групе инвеститора заинтересованих за улагања у рударство - једна за налазиште бакра, а друга за литијум. Веома су озбиљно схватили могућност улагања у производњу литијума, али им треба времена да размисле и све детаљно провјере пре него уложе неколико милијарди /долара/ у тај посао", навео је Кирби.

Говорећи о привредном амбијенту у Србији, амерички амбасадор је истакао да морају бити створени услови да се послови завршавају брзо и да судови раде брже, што данас није случај.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лоша фасада

16.08.2015 14:12

Једном руком те тапшу по рамену и смјешкају ти се, другом су ти забили нож у леђа и сад га уврћу и гурају га још дубље у тијело. Све, само да ти направе што већу штету, да што више искрвариш, да - у крајњој линији - нестанеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

16.08.2015 19:33

Е мој Кирби не дај Бозе сто је ходза видио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

којот

17.08.2015 03:39

Цијени цовјек Вуцица и Додика штаа цеш!

ОДГОВОРИТЕ