Kirbi: Podrška odnosu Srbije i Srpske

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da podržava sadašnji odnos Srbije prema Republici Srpskoj.

Republika Srpska 16.08.2015 | 19:56
Kirbi: Podrška odnosu Srbije i Srpske

Američki diplomata nije želio da komentariše Dejtonski mirovni sporazum, da li mu je potrebno mijenjanje ili kreiranje nekog novog ustavno-pravnog okvira za BiH, navodeći da je on ambasador SAD u Srbiji, ne u BiH.

"Sve što mogu reći je da podržavamo Dejtonski sporazum, a priču o njegovom mijenjanju ostavljam onima koji se bave BiH. Što se tiče Srbije i njenog odnosa prema Republici Srpskoj mogu reći da ga podržavamo i da je najbitnije da imamo mir u regionu", rekao je Kirbi agenciji Beta.

Kirbi smatra da bi što prije trebalo normalizovati odnose Beograda i Prištine, ali da dokument o tome treba da sastave Srbija, /samoproglašeno/ Kosovo i EU.

"Još kada su oktobru 2012. godine američki državni sekretar Hilari Klinton i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton dolazile u Beograd razgovarano je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali ni tada nije rečeno šta ona konkretno podrazumijeva. Do sada nije usvojen nikakav dokument, a u kakvoj će to formi biti na Srbiji, Kosovu i EU je da odluče i da prihvate ono što su se dogovorili", rekao je Kirbi.

Govoreći o predstojećoj posjeti premijera Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, on je naveo da pretpostavlja da će potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, sa kojim je predviđen sastanak, zanimati da li i kada Srbija može do članstva u EU i kako Amerika može da joj pomogne na tom putu.

"Kako je Srbija postala znatno aktivnija u mirovnim misijama u svijetu, vjerujem da će jedna od tema biti i pomoć SAD Vojsci Srbije", naveo je Kirbi.

Prema njegovim riječima, jedna od tema će biti i ekonomija, u sklopu koje će se razgovarati i o energetskoj zavisnosti Srbije u odnosu na bilo koju zemlju, pa i u odnosu na Rusiju kada je riječ o gasu.

Kirbi je naglasio da je nekoliko američkih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju, prije svega u eksploataciju litijuma i bakra, kao i kupovinu "Telekoma Srbije".

"Čuo sam da je nekoliko američkih kompanija poslalo neobavezujuće ponude za žTelekomž, a postoje i dvije grupe investitora zainteresovanih za ulaganja u rudarstvo - jedna za nalazište bakra, a druga za litijum. Veoma su ozbiljno shvatili mogućnost ulaganja u proizvodnju litijuma, ali im treba vremena da razmisle i sve detaljno provjere pre nego ulože nekoliko milijardi /dolara/ u taj posao", naveo je Kirbi.

Govoreći o privrednom ambijentu u Srbiji, američki ambasador je istakao da moraju biti stvoreni uslovi da se poslovi završavaju brzo i da sudovi rade brže, što danas nije slučaj.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Loša fasada

16.08.2015 14:12

Jednom rukom te tapšu po ramenu i smješkaju ti se, drugom su ti zabili nož u leđa i sad ga uvrću i guraju ga još dublje u tijelo. Sve, samo da ti naprave što veću štetu, da što više iskrvariš, da - u krajnjoj liniji - nestaneš.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

16.08.2015 19:33

E moj Kirbi ne daj Boze sto je hodza vidio.

ODGOVORITE
Name

kojot

17.08.2015 03:39

Cijeni covjek Vucica i Dodika štaa ceš!

ODGOVORITE