БиХ да поднесе захтјев за чланство

Портпарол Делегације Европске уније и специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини Енди Мекгафи казао је да сада, пошто је реформска агенда усвојена, власти БиХ требају почети с имплементацијом њених ставки и с методичним радом на агенди, јер, како су већ истакли из Савјета за спољне посове ЕУ, тек након видљиве имплементације реформске агенде, биће спремни да приме апликацију БиХ за чланство у ЕУ.

Босна и Херцеговина 13.08.2015 | 11:54
БиХ да поднесе захтјев за чланство

Он истиче да је у том погледу већ направљен велики корак, а то је усвајање новог Закона о раду у Федерацији БиХ (ФБиХ).

Додао је да кораци који слиједе су усвајање Закона о раду и у Републици Српској, затим провођење реформи у области реформске агенде која се односи на владавину права.

Ти кораци, како истиче, морају се предузети да би могли бити представљени Савјету за спољне послове ЕУ као доказ да је рађено на имплементацији реформске агенде.

“Сада нам је циљ да БиХ поднесе апликацију за чланство у ЕУ што је прије могуће јер морамо имати на уму да остале земље у регији напредују. Албанија има статус земље кандидата, Србија и Црна Гора су започеле преговоре о чланству, тако да желимо да БиХ не заостаје за њима”, рекао је Мекгафи.

На питање када се може очекивати објављивање Извјештаја Европске комисије о напретку БиХ, казао је да се Извјештај традиционално објављује сваке године у октобру, тако да и ове године очекује да ће бити објављен отприлике у исто вријеме.

Како је рекао, то ће, као и увијек, бити преглед свега што се десило током претходне године, а мишљења је да у Извјештају неће бити никаквих изненађења, јер нам је свима познато "шта је урађено, а шта није".

Додао је да ће Извјештај, такође пружити више детаља о стратегији проширења ЕУ, која се објављује упоредо с Извјештајем, а која ће дати неке индикације о могућностима напретка, препоруке ЕУ, планове и савјете за наредну годину.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бумбар

13.08.2015 10:42

Они добро знају шта су наложили влади РС. Милорад је у безизлазној ситуацији и све ће потписати. Исто као и Бакир. Након тога ће их ухапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого

13.08.2015 11:22

Ова назови дрзава није за цланство ни у бољем ловачком удружењу!

Name

Ццц

13.08.2015 12:09

Бакир је највеће зло у БиХ, њега треба отјерати и његову фикси идеју о унитарној БиХ. Дејтон је ту, читав свијет је за њега и готово са тим висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гријесис

13.08.2015 13:17

Дејтон су сад само спасили Руси ветом, а да ли це то урадити и са рубљама или доларима на то сви знамо одговор. Неки дан цитам НАТО генерала који је зауставио АРБиХ и ХОС/ХВО да зали сто је зауставио напад на Бањалуку...запад не зели Дејтон.

Name

Серафим

13.08.2015 14:14

Досло време за данак усо не усо теби це уци до краја па ти види ста цес и како цес мој народе.

ОДГОВОРИТЕ