BiH da podnese zahtjev za članstvo

Portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Endi Mekgafi kazao je da sada, pošto je reformska agenda usvojena, vlasti BiH trebaju početi s implementacijom njenih stavki i s metodičnim radom na agendi, jer, kako su već istakli iz Savjeta za spoljne posove EU, tek nakon vidljive implementacije reformske agende, biće spremni da prime aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina 13.08.2015 | 11:54
BiH da podnese zahtjev za članstvo

On ističe da je u tom pogledu već napravljen veliki korak, a to je usvajanje novog Zakona o radu u Federaciji BiH (FBiH).

Dodao je da koraci koji slijede su usvajanje Zakona o radu i u Republici Srpskoj, zatim provođenje reformi u oblasti reformske agende koja se odnosi na vladavinu prava.

Ti koraci, kako ističe, moraju se preduzeti da bi mogli biti predstavljeni Savjetu za spoljne poslove EU kao dokaz da je rađeno na implementaciji reformske agende.

“Sada nam je cilj da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU što je prije moguće jer moramo imati na umu da ostale zemlje u regiji napreduju. Albanija ima status zemlje kandidata, Srbija i Crna Gora su započele pregovore o članstvu, tako da želimo da BiH ne zaostaje za njima”, rekao je Mekgafi.

Na pitanje kada se može očekivati objavljivanje Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, kazao je da se Izvještaj tradicionalno objavljuje svake godine u oktobru, tako da i ove godine očekuje da će biti objavljen otprilike u isto vrijeme.

Kako je rekao, to će, kao i uvijek, biti pregled svega što se desilo tokom prethodne godine, a mišljenja je da u Izvještaju neće biti nikakvih iznenađenja, jer nam je svima poznato "šta je urađeno, a šta nije".

Dodao je da će Izvještaj, takođe pružiti više detalja o strategiji proširenja EU, koja se objavljuje uporedo s Izvještajem, a koja će dati neke indikacije o mogućnostima napretka, preporuke EU, planove i savjete za narednu godinu.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

bumbar

13.08.2015 10:42

Oni dobro znaju šta su naložili vladi RS. Milorad je u bezizlaznoj situaciji i sve će potpisati. Isto kao i Bakir. Nakon toga će ih uhapsiti.

ODGOVORITE
Name

Gogo

13.08.2015 11:22

Ova nazovi drzava nije za clanstvo ni u boljem lovačkom udruženju!

Name

Ccc

13.08.2015 12:09

Bakir je najveće zlo u BiH, njega treba otjerati i njegovu fiksi ideju o unitarnoj BiH. Dejton je tu, čitav svijet je za njega i gotovo sa tim vise...

ODGOVORITE
Name

Grijesis

13.08.2015 13:17

Dejton su sad samo spasili Rusi vetom, a da li ce to uraditi i sa rubljama ili dolarima na to svi znamo odgovor. Neki dan citam NATO generala koji je zaustavio ARBiH i HOS/HVO da zali sto je zaustavio napad na Banjaluku...zapad ne zeli Dejton.

Name

Serafim

13.08.2015 14:14

Doslo vreme za danak uso ne uso tebi ce uci do kraja pa ti vidi sta ces i kako ces moj narode.

ODGOVORITE