Вакцина против грипа ускоро ствар прошлости?

Амерички научници установили су начин за јачање одбрамбеног система организма пре него што вирус продре у тело, пише британски "Телеграф".

Здравље 13.08.2015 | 11:30
Вакцина против грипа ускоро ствар прошлости?

Током експеримента спроведеног на мишевима, научници Универзитета у Охају открили су да појачана производња протеина ИФИТМ3 спречава размножавање вируса грипа у телу.

Наиме, овај протеин производи се у великим количинама тек када вирус продре у тело. Он штити организам тако што ‘зароби’ вирус и спречи настајање његове копије пре него што ‘уљез’ буде уништен.

Али применом одређених хемијских супстанци могуће је подстаћи производњу протеина ИФИТМ3 чак и пре него што дође до вирусне инфекције. На овај начин било би могуће пружити додатну заштиту осетљивим групама пацијената, попут трудница и старијих особа.

Иако нови лек неће бити примењен на људима у скорије време, доктор Џејон Јунт, стручњак за микробне инфекције и имунолошки систем на Универзитету у Охају и водећи аутор истраживања, наводи да научници сада имају циљ да развију нови метод превенције грипа који би био независан од постојећих вакцина.

“Ако би се у будућности јавила пандемија грипа попут оне коју смо доживели у 2009. години, ова техника могла би да помогне људима који су нарочито осетљиви и подложни инфекцији“, каже Јунт.

"Максимално дејство постигло би се када би лек био употребљен пре инфекције јер овај метод, пре свега, спречава инфекцију ћелија”, закључује професор.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар