Vakcina protiv gripa uskoro stvar prošlosti?

Američki naučnici ustanovili su način za jačanje odbrambenog sistema organizma pre nego što virus prodre u telo, piše britanski "Telegraf".

Zdravlje 13.08.2015 | 11:30
Vakcina protiv gripa uskoro stvar prošlosti?

Tokom eksperimenta sprovedenog na miševima, naučnici Univerziteta u Ohaju otkrili su da pojačana proizvodnja proteina IFITM3 sprečava razmnožavanje virusa gripa u telu.

Naime, ovaj protein proizvodi se u velikim količinama tek kada virus prodre u telo. On štiti organizam tako što ‘zarobi’ virus i spreči nastajanje njegove kopije pre nego što ‘uljez’ bude uništen.

Ali primenom određenih hemijskih supstanci moguće je podstaći proizvodnju proteina IFITM3 čak i pre nego što dođe do virusne infekcije. Na ovaj način bilo bi moguće pružiti dodatnu zaštitu osetljivim grupama pacijenata, poput trudnica i starijih osoba.

Iako novi lek neće biti primenjen na ljudima u skorije vreme, doktor Džejon Junt, stručnjak za mikrobne infekcije i imunološki sistem na Univerzitetu u Ohaju i vodeći autor istraživanja, navodi da naučnici sada imaju cilj da razviju novi metod prevencije gripa koji bi bio nezavisan od postojećih vakcina.

“Ako bi se u budućnosti javila pandemija gripa poput one koju smo doživeli u 2009. godini, ova tehnika mogla bi da pomogne ljudima koji su naročito osetljivi i podložni infekciji“, kaže Junt.

"Maksimalno dejstvo postiglo bi se kada bi lek bio upotrebljen pre infekcije jer ovaj metod, pre svega, sprečava infekciju ćelija”, zaključuje profesor.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar