"Војни сукоб" Русије, Кине и Казахстана

Док су односи Истока и Запада поново лоши као у доба Хладног рата, руска војска има времена и за армијске игре.

Свијет 11.08.2015 | 21:30
"Војни сукоб" Русије, Кине и Казахстана

Прво међународно такмичење, на коме се руска армија такмичи са војскама пријатељских земаља, одржава се на 11 војних полигона од Сибира до Кавказа.

Б92 вас води на полигон на Каспијском мору у Дагестану на такмичење морске пешадије ”Каспијски дерби“.

Температура од 40 степени, нигде хлада, а ни јак ветар са мора не доноси олакшање. Плажа Каспијског мора је ограђена, а по њој јуре оклопна возила.

То се такмиче морска пешадија Русије, Кине и Казахстана на полигону руске каспијске флоте у Каспијску у Дагестану.

Најкомпликванија је стаза коју смо назвали змија јер треба проћи између бова, а да се ниједна не дотакне. Ако се дотакне мора да се понови круг, каже генерал-потпуковник Александар Колпаченко, начелник обалске страже морске флоте Русије.

Делови такмичења су и провера готовости и прецизности гађања - пуца се по морским циљевима, у правцу старе напуштене фабрике која из даљине личи на Алкатраз. Планирани десант се одлаже. За руски БТР 80 није безбедно у води на немирном мору.

У оквиру овог такмичења као и у оквиру већине такмичења на Армијским међународним играма кинеска екипа наступа на својим оклопним возилима. Она се разликују од руских, која користе и Казахстанци, међутим њихова предност не може да се види јер је бура на мору велика.

Наше возило има малу предност у води, а на сувом руско возило и казахстанско. Њихова су лака, ниска и на точковима су па се брзо крећу. Наше бојно возило је споро у оваквим пустињама, истиче капетан бојног брода Чин Вин Дунг, командант 1. бригаде морске пешадије Кине.

Коментар на то имао је Колпаченко.

“Њихово бојно возило има јединствени хидросистем и у води се претвара у мало пловило. Наши оклопни транспортери БТР 80 су предвиђени за превазилажење водених препрека и при таласу вишем од метар нису безбедни”.

Такмичење надгледа први заменик министра одбране Русије генерал Аркадиј Бахин који, поред спортског духа и дружења, истиче оно што је Русији веома стало да покаже.

Армијске игре показују и ниво међународне сарадње који још једном истиче и показује да без обзира на сложне међународне односе можемо да кажемо да смо ми далеко од тога да смо изоловани. Постоји и одређено разумевање. Постоје и пријатељске војске, наводи Бахин.

Победник овог такмичња знаће се у понедељак. За сада воде Руси. Главна награда, квадроцикл биће уручена 15. августа на затварању Међународних армијских игара.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар