"Vojni sukob" Rusije, Kine i Kazahstana

Dok su odnosi Istoka i Zapada ponovo loši kao u doba Hladnog rata, ruska vojska ima vremena i za armijske igre.

Svijet 11.08.2015 | 21:30
"Vojni sukob" Rusije, Kine i Kazahstana

Prvo međunarodno takmičenje, na kome se ruska armija takmiči sa vojskama prijateljskih zemalja, održava se na 11 vojnih poligona od Sibira do Kavkaza.

B92 vas vodi na poligon na Kaspijskom moru u Dagestanu na takmičenje morske pešadije ”Kaspijski derbi“.

Temperatura od 40 stepeni, nigde hlada, a ni jak vetar sa mora ne donosi olakšanje. Plaža Kaspijskog mora je ograđena, a po njoj jure oklopna vozila.

To se takmiče morska pešadija Rusije, Kine i Kazahstana na poligonu ruske kaspijske flote u Kaspijsku u Dagestanu.

Najkomplikvanija je staza koju smo nazvali zmija jer treba proći između bova, a da se nijedna ne dotakne. Ako se dotakne mora da se ponovi krug, kaže general-potpukovnik Aleksandar Kolpačenko, načelnik obalske straže morske flote Rusije.

Delovi takmičenja su i provera gotovosti i preciznosti gađanja - puca se po morskim ciljevima, u pravcu stare napuštene fabrike koja iz daljine liči na Alkatraz. Planirani desant se odlaže. Za ruski BTR 80 nije bezbedno u vodi na nemirnom moru.

U okviru ovog takmičenja kao i u okviru većine takmičenja na Armijskim međunarodnim igrama kineska ekipa nastupa na svojim oklopnim vozilima. Ona se razlikuju od ruskih, koja koriste i Kazahstanci, međutim njihova prednost ne može da se vidi jer je bura na moru velika.

Naše vozilo ima malu prednost u vodi, a na suvom rusko vozilo i kazahstansko. Njihova su laka, niska i na točkovima su pa se brzo kreću. Naše bojno vozilo je sporo u ovakvim pustinjama, ističe kapetan bojnog broda Čin Vin Dung, komandant 1. brigade morske pešadije Kine.

Komentar na to imao je Kolpačenko.

“Njihovo bojno vozilo ima jedinstveni hidrosistem i u vodi se pretvara u malo plovilo. Naši oklopni transporteri BTR 80 su predviđeni za prevazilaženje vodenih prepreka i pri talasu višem od metar nisu bezbedni”.

Takmičenje nadgleda prvi zamenik ministra odbrane Rusije general Arkadij Bahin koji, pored sportskog duha i druženja, ističe ono što je Rusiji veoma stalo da pokaže.

Armijske igre pokazuju i nivo međunarodne saradnje koji još jednom ističe i pokazuje da bez obzira na složne međunarodne odnose možemo da kažemo da smo mi daleko od toga da smo izolovani. Postoji i određeno razumevanje. Postoje i prijateljske vojske, navodi Bahin.

Pobednik ovog takmičnja znaće se u ponedeljak. Za sada vode Rusi. Glavna nagrada, kvadrocikl biće uručena 15. avgusta na zatvaranju Međunarodnih armijskih igara.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar